vestnik

Robert Celec zapušča RIS Dvorec Rakičan

Rok Šavel, 10. 11. 2023
Marina Vrbnjak
Robert Celec
Aktualno

Direktor RIS Dvorca Rakičan je podal odstopno izjavo z mesta direktorja in odpoved zaposlitve v javnem zavodu.

Po konstitutivni seji, ki je bila v ponedeljek 30. oktobra, se je na prvi redni seji sestal sveta zavoda RIS Dvorec Rakičan. Na tokratni seji naj bi končno spregovorili tudi o vročem dogajanju okoli javnega zavoda in direktorja na udaru Roberta Celca, ki ga bremeni kup zadev, od kriminalistične preiskave do goljufije z evropskimi sredstvi in številnih močnih ugotovitev v notranji reviziji poslovanja. Svet zavoda sicer na dnevnem redu ni imel točke v zvezi z njegovo razrešitvijo, se je pa seznanil s poročilom o notranji reviziji, ravno tako se je zapolnil še z enim članom, predstavnikom zaposlenih, kar je postala Aleša Bagari. 


Sledi imenovanje "gasilca"


Kot po napovedih, pa je Celec na današnji seji sveta zavoda povlekel pričakovano potezo in je podal odstopno izjavo. Mestni svet je namreč že podal predhodno soglasje k njegovi razrešitvi, a končno besedo ima pri tem svet zavoda, ki pa mu je direktor prihranil muke. Svet zavoda je, kot nam je potrdila predsednica Petra Cajnko, njegov odstop sprejel, ravno tako pa je Celec podal odpoved pogodbe o zaposlitvi. Funkcija in zaposlitev v javnem zavodu bosta mu prenehali 28. novembra. To je tudi dan, do katerega mora RIS Dvorec Rakičan podati odzivno poročilo oziroma Službo za notranjo revizijo Mestne občine Murska Sobota obvestiti o sprejetih in izvedenih ukrepih glede na ugotovljeno v notranji reviziji. To bo torej zadnje dejanje Roberta Celca, kateremu bi prihodnje leto potekel tretji mandat na čelu rakičanskega dvorca, v vlogi direktorja.

Ob koncu njegove poti v dvorcu bo na sporedu nova seja sveta zavoda, na kateri bodo imenovali vršilca dolžnosti direktorja RIS-a, v nadaljevanju pa izvedli tudi razpis za imenovanje Celčevega polnopravnega naslednika. Soboški župan Damjan Anželj je za Vestnik.si dejal, da je odstop Celca pričakoval, mestna občina, ki je ustanoviteljica javnega zavoda, pa sedaj od sveta zavoda pričakuje, da bo nadaljeval z ukrepi, ki bodo RIS Dvorec postavili nazaj na prave temelje. 


Prvi in neizogiben korak, ki je visel v zraku že skoraj pol leta, je torej storjen, zdaj pa čaka novo vodstvo RIS-a velikanski izziv pri sanaciji stanja v javnem zavodu, ki se sooča s posledicami zaradi ugotovljene goljufije z evropskimi sredstvi, občinska revizorka pa je v poslovanju zaznale tudi številne nepravilnosti in likvidnostne težave. 

ris-dvorec-rakičan robert-celec odstop razrešitev svet-zavoda