vestnik

Robide so ji pomenile več kot čokolada

Ines Baler, 12. 6. 2020
Nataša Juhnov
Srečko in Brigitta pred nasadom malin. Prvi vitaminski sadeži so že pordeli, sezona pa bo zagon doživela v prihodnjih dneh. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Brigitta Horvat, ki je bila rojena v Avstriji, korenine njenih staršev pa segajo v Kapco, je po tistem, ko se je preselila v Mursko Soboto, vedno poudarjala, da želi nekoč imeti majhno hišo s križastimi okni in kockastimi zavesami.

S partnerjem Srečkom sta to željo pozneje uresničila in si uredila dom v Beznovcih. Pred približno petimi leti, ko je ostala brez službe, je začela razmišljati, kako izkoristiti hektar in pol zemlje ob hiši. »Razmišljati je bilo treba, kako dejavnost obvladovati, da ne bodo finančni zalogaji preveliki, nismo pa imeli niti kmetijske mehanizacije,« razlaga in doda, da se je takrat odločila, da poskusno zasadi nekaj robid. Te je imela rada že od otroštva, saj ji je dedek, ko je z družino prišla iz Avstrije, vedno nosil polne pesti gozdnih robid in to je bilo zanjo vredno več kot kakšna čokolada in druge sladkarije.

beznovci, sezona, brigitta-horvat-in-srečko-pravdič
Nataša Juhnov
Lani so zasadili še en nasad robid in sedaj sadje pridelujejo na 16 arih površine.

Prve sadike je prinesla od matere in se takoj navdušila nad tem, kako dobro so rasle, tega tudi ni zasledila pri nikomer drugem. »Nato sem poskusno zasadila dve vrsti, da bi videla, kako se bodo obnesle, kako ugodna bosta podnebje in tla, kasneje pa smo z nasadom prešli na pet arov. V prvem letu sem dnevno nabrala okrog štiri, pet kilogramov robid, vendar so me vsi spraševali, zakaj nimam malin, češ da so robide kisle. Takrat smo se odločili, da zasadimo še nasad malin, in upali, da bodo vzporedno s tem bolj poznane postale tudi robide,« pojasni. To se je čez čas tudi uresničilo, kajti Brigitta Horvat dodaja, da se zavedanje o robidah počasi utrjuje. Marsikoga je že prepričala, da niso kisle, jih je pa treba pravilno odtrgati. Lani so tako zasadili še en nasad robid in sedaj sadje pridelujejo na 16 arih površine. 

beznovci, sezona, brigitta-horvat-in-srečko-pravdič
Nataša Juhnov
Doda, da je z robidovim žganjem v preteklih mesecih prvič sodelovala na enem od ocenjevanj in od Sadjarskega društva Pomurja zanj prejela zlato medaljo.

Ob našem obisku je bilo že zrelih nekaj malin, prava sezona pa se bo glede na izkušnje preteklih let začela s prihodnjim tednom. Horvatova tudi že zbira naročila za prve obrane sadeže in je s povpraševanjem zadovoljna. Večino dela v nasadih opravi sama, občasno ji pomagajo tudi družinski člani. Kot pojasni, sezona malin traja nekje od sredine junija do konca oktobra, robide pa začnejo zoreti v juliju in se nabirajo tam do 15. septembra. Je pa vse to odvisno od vremena. »Lani sem maline nabirala še 15. novembra, saj je bilo vreme zelo ugodno. Tudi zelo debele so bile,« se spominja sogovornica. Obe vrsti jagodičja za ugodno rast potrebujeta vlago. Srečko in Brigitta zato načrtujeta gradnjo namakalnega sistema. Ko se bodo priključili na kanalizacijo, bodo greznico očistili ter v njej naredili zbiralnico deževnice ter uredili namakanje.
Horvatova se pohvali, da je lani nabrala tono sadja. Najnovejši nasad robid še ni polno rodil, tako da letos pričakuje še boljšo letino. Približno polovico sadja proda svežega, drugo polovico pa predela v likerje, žganja, marmelade in kise.

beznovci, sezona, brigitta-horvat-in-srečko-pravdič
Nataša Juhnov
»Upam, da bo sezona dobra ter da jeseni ne bo spet prišlo do zapore, saj se povpraševanje po izdelkih, gre bolj za butični in darilni program, navadno povečuje proti decembru,« še oceni.

Od likerjev do kisa


Njene izdelki boste našli pod imenom Sezona. »Z avstrijskimi prijatelji smo večkrat debatirali o tem, kako bom izdelke poimenovala, glede na to, da pred tremi leti nisem imela vedno vsega v ponudbi. Pa sem rekla, kaj če bi bila Sezona, ker se iz tega lahko razbere, da nimam vedno vsega. Poleti imamo sveže, pozimi pa poletne arome z izdelki prenašamo v zimske mesece,« pojasni idejo. Izdelke dela sama, le pri izdelavi marmelade ji zaradi pomanjkanja primerne opreme pomagajo pri sadjarstvu Ficko v Rogašovcih. Posebnost njene ponudbe sta malinov in robidov kis, ki ju prodaja v decilitrski steklenici. Za prvega pravi, da je bolj ženski, primeren za sladice ter sadne solate, saj lahko z njim nadomestimo limono. Medtem ko robidov kis, ki naj bi bil bolj moški, priporoča na primer za marinade za peko na žaru. »Primerna sta tudi za solate, ampak se ne more uporabljati na veliko kot na primer jabolčni kis.« Doda, da je z robidovim žganjem v preteklih mesecih prvič sodelovala na enem od ocenjevanj in od Sadjarskega društva Pomurja zanj prejela zlato medaljo. 
Težav s pozebo pri malinah in robidah ni, kajti grmovnice v najbolj občutljivem prehodnem obdobju še ne cvetijo, problem pa lahko nastane ob vremenskih ujmah in hudi vročini. Sogovornica pravi, da če je poleti več kot 34 stopinj Celzija, se na malinah rade pojavijo bele lise. Ker pa teži k temu, da bodo sadeži za prodajo brezhibni, tiste porabi za predelavo.

beznovci, sezona, brigitta-horvat-in-srečko-pravdič
Nataša Juhnov
Njeni izdelki so na voljo pretežno na različnih turističnih točkah, udeležuje pa se tudi tržnic in sejmov.

V prihodnosti se bodo po vsej verjetnosti lotili tudi investiranja v protitočno mrežo, a so prednost dali namakalnemu sistemu. Delo v nasadih so letos začeli že februarja, ko so opravili rezanje, gnojenje, kasneje so dodali še zastirko ter okopali maline. Sedaj pa čakajo na ugodno vreme, da začnejo obiranje. Kot pove Brigitta Horvat, za to, da nabere kilogram malin, potrebuje približno uro, saj to niso jabolka ali hruške. Njeni izdelki so na voljo pretežno na različnih turističnih točkah, udeležuje pa se tudi tržnic in sejmov. »Upam, da bo sezona dobra ter da jeseni ne bo spet prišlo do zapore, saj se povpraševanje po izdelkih, gre bolj za butični in darilni program, navadno povečuje proti decembru,« še oceni. Ob hiši v Beznovcih so na novo uredili še shrambo in dokončujejo prostor, kjer bodo lahko gostom, ki se bodo ustavili pri njih, ponudili izdelke na pokušnjo. 

Nataša Juhnov
Sezona v Beznovcih.
robida brigitta-horvat