Ta se seje po žetvi, ko se s polj pospravijo krušna žita. Pred leti, ko so še kmetje pri vsaki hiši redili živijo, so belo repo sejali pri skoraj vsaki hiši in jo nato dali kot krmo prašičem, nekaj pa so jo gospodinje tudi naribale in skisale ter jo nato skuhale kot "bujto repo" pri kolinah.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Danes temu več ni tako, kljub vsemu pa se je družina Zadravec iz Lipe odločila, da bodo posejali belo repo. Kljub suši je ta dobro zrasla. Ker pa se obetajo mokri in mrzli dnevi, so se odločili in v teh dneh pripravili delovno akcijo, v kateri so ročno pobirali belo repo, pobrali so jo za celo prikolico. Kot je povedala gospodinja Danica, bo njen nečak repo porabil za krmo prašičem in zajcem, nekaj pa jo bo tudi prihranil. To bo gospodinja shranila in skisala, pozimi, ko bodo imeli domače koline, pa bo iz nje pripravila bujto repo.