vestnik

Roman Leljak se je okrepil in lahko vlada sam

Rok Šavel, 15. 4. 2024
Jure Kljajić
Po odstopu svetnika Neodvisne liste je bil na nadomestnih volitvah v radenski občinski svet izvoljen kandidat Liste Romana Leljaka, s čimer je župan Roman Leljak svojo koalicijo še okrepil in ima praktično zgolj s svojo listo večino.
Aktualno

Na nadomestnih volitvah v radenski občini je bil v občinski svet izvoljen kandidat Liste Romana Leljaka.

Minulo nedeljo so v radenski občini izvedli nadomestne volitve, ki jih je sprožil Jože Šmelc, dotedanji svetnik Neodvisne liste, saj je konec januarja že po dveh sejah novega občinskega sveta podal odstopno izjavo. Ker je torej odstopil pred pretekom šestmesečnega roka od potrditve mandata, so morali volivci v volilni enoti 1 (Radenci), ki zajema Radence, Boračevo, Šratovce, Janžev Vrh, Turjance in Hrastje Moto, izvoliti njegovo zamenjavo.Na izbiro so imeli štiri kandidate: Darijan Zorko (SDS), Dominik Petko (NSi), Anton Belna (Lista Romana Leljaka) in Branko Domanjko (Gibanje Svoboda). Opozicija županu Romanu Leljaku v občinskem svetu, ki jo s sedmimi oziroma po odstopu Šmelca s šestimi glasovi tvorijo Gibanje Svoboda, Neodvisna lista in SD, je tako predlagala zgolj enega kandidata - Domanjka. Volilna udeležba po pričakovanjih ni bila bleščeča, saj se je na volišče odpravilo 21,32 odstotkov volivcev oziroma točneje 637 od skupno 2988 volilnih upravičencev. Šmelčevo mesto bo v 16-članskem občinskem svetu zasedel Belna, kandidat Liste Romana Leljaka, ki je na nadomestnih volitvah prejel dobrih 41 odstotkov glasov, si čimer se bo tehtnica še močneje nagnila na stran Leljakove koalicije.

Župan bo sedaj že s svojo listo imel 9 svetnikov in matematično večino, del koalicije pa je še svetnik Franc Himeljrah, ki v občinskem svetu zastopa barve SDS. Novo razmerje moči v občinskem svetu je tako 10:6 v prid županovi koaliciji, kar bo Leljaku omogočilo še udobnejše vladanje v radenski občini. Ostali kandidati na nadomestnih volitvah so zabeležili naslednje rezultate: Domanjko dobrih 33 odstotkov glasov, Zorko dobrih 16 odstotkov glasov in Petko dobrih 9 odstotkov glasov, nam je sporočil predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg. 

občina-radenci nadomestne-volitve roman-leljak lista-romana-leljaka