vestnik

Romi, prvi zeliščarji v Evropi  

Majda Horvat, 21. 3. 2018
Nataša Juhnov
Zdenko Pestner in Romeo Cener pripravljata musako po romsko. 
Aktualno

Posebnost romske kuhinje so zelišča, ki jih Romi uporabljajo pri pripravi hrane. 

Teh ni mogoče kupiti v trgovini, poudari Zdenko Pestner, ki je v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota danes vodil delavnico kuhanja romskih specialitet. Skuhali so zelenjavno juho in jed podobno musaki, ki pa to ni bila zaradi posebnih dodatkov, k tej jedi pa so postregli še zeleno solato.


804c47eb50968fdcd1cbfb57013baf46
Nataša Juhnov
Darko Krajnc, vodja Hiše Sadeži družbe Murska Sobota, se je pridružil kuharski ekipi.


Zdenko zelišča, ki jih uporablja pri pripravi hrane dobiva od prijatelja iz Hrvaške, za katerega sam pravi, da je "naš", torej da je tudi Rom, in da je velik zeliščar, saj zelišča sam vzgaja, jih suši in melje. Glavni kuhar na delavnici, ki romske jedi pripravlja skupaj z Romeom Cenerjem še na delavnicah v podružnici Hiše v Ljutomeru, imena zelišč, ki jih goji in suši njegov prijatelj zase in tudi zanj ne razkriva, ker je to pač skrivnost. Ne le kuharska, ampak tudi skrivnost Romov.

409cc12fdbbf9e71d5995eebb279e24f
Nataša Juhnov
Romske specialitete bodo nastale iz običajnih sestavin.


"Prvi zeliščarji so bili v Evropi Romi in to se je potem prenašalo iz roda v rod. Vse to znanje se ni ohranilo, nekaj tega pa je vendar ostalo," je še povedal Pestner. Na kuharsko delavnico je prišlo petnajst udeležencev, ki sodelujejo v programu za aktivacijo težje zaposljivih oseb.

2b49c9e20cf87d5d0877611ed5a66f7a
Nataša Juhnov
Zelenjavna juha z zelišči.

romi kuhinja zelišča