Teh ni mogoče kupiti v trgovini, poudari Zdenko Pestner, ki je v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota danes vodil delavnico kuhanja romskih specialitet. Skuhali so zelenjavno juho in jed podobno musaki, ki pa to ni bila zaradi posebnih dodatkov, k tej jedi pa so postregli še zeleno solato.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Zdenko zelišča, ki jih uporablja pri pripravi hrane dobiva od prijatelja iz Hrvaške, za katerega sam pravi, da je "naš", torej da je tudi Rom, in da je velik zeliščar, saj zelišča sam vzgaja, jih suši in melje. Glavni kuhar na delavnici, ki romske jedi pripravlja skupaj z Romeom Cenerjem še na delavnicah v podružnici Hiše v Ljutomeru, imena zelišč, ki jih goji in suši njegov prijatelj zase in tudi zanj ne razkriva, ker je to pač skrivnost. Ne le kuharska, ampak tudi skrivnost Romov.
"Prvi zeliščarji so bili v Evropi Romi in to se je potem prenašalo iz roda v rod. Vse to znanje se ni ohranilo, nekaj tega pa je vendar ostalo," je še povedal Pestner. Na kuharsko delavnico je prišlo petnajst udeležencev, ki sodelujejo v programu za aktivacijo težje zaposljivih oseb.