vestnik

Rošada na čelu direkcije, ki igra ključno vlogo pri gradnji vzhodne soboške obvoznice

Rok Šavel, 30. 11. 2023
Rok Šavel
Bojan Tičar in Alenka Bratušek očitno nista bila kompatibilna.
Aktualno

Vlada je na predlog resorne ministrice Alenke Bratušek razrešila direktorja Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo Bojana Tičarja.

Človek, ki ga je vlada že na svoji drugi redni seji postavila na čelo Direkcije RS za infrastruktoro namesto razrešene Lilijane Herga,  je dobil nogo. Kot so namreč sporočili po današnji seji vlade, je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek podala predlog, da se Bojana Tičarja razreši s položaja, vlada pa je temu sledila. Tičar je sicer bil najprej vršilec dolžnosti, za poln, petletni mandat direktorja pa je bil imenovan 27. oktobra lani.


Kot so obrazložili na vladi, zakon o javnih uslužbencih določa, da lahko funkcionar oziroma organ, pristojen za imenovanje, na predlog funkcionarja, pristojnega za predlaganje imenovanja, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi ministrstva, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave oziroma tajnika občine, ne glede na razloge iz drugega odstavka tega člena. Razrešitev po tem odstavku je ne glede na to, kdaj je funkcionar nastopil funkcijo, možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj. V skladu z istim zakonom je bila na predlog Bratuškove kot vršilka dolžnosti imenovana Karmen Praprotnik, ki bo za največ šest mesecev oziroma do imenovanja novega direktorja po natečajnem postopku zamenjala razrešenega Tičarja. Praprotnikova je že dlje časa zaposlena na direkciji, pred tem pa je bila vodja Sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost.


Direkcija RS za infrastrukturo je pomemben organ, saj zaradi svoje vloge pri upravljanju državnega cestnega omrežja upravlja z zajetnim proračunom in tako nastopa v vlogi investitorja tudi pri prenovi številnih cest v Pomurju ter drugih investicijah za cestno infrastrukturo v regiji. Med drugim tudi pri enem od največjih regijskih projektov, pri gradnji murskosoboške vzhodne obvoznice. Direkcija sicer srbi za upravljanje, vzdrževanje in razvoj glavnih in regionalnih cest, v dolžini skoraj 6 tisoč kilometrov, ter državnega kolesarskega omrežja.

vlada-rs kadrovanje bojan-tičar karmen-praprotnik alenka-bratušek soboška-obvoznica