vestnik

Rusa sta mir našla v Stanjevcih in odprla turistični objekt Vamiš

Damjana Nemeš, 15. 3. 2023
Jure Kljajić
Mihail in Valentina pred vhodom v nastanitveni objekt Vamiš v Stanjevcih. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Mihail Kravčenko in Valentina Kuznecova sta pred dvajsetimi leti Rusijo zamenjala za Slovenijo. Vrsto let sta živela v okolici Ljubljane, pred šestimi leti pa sta se preselila na Goričko, kjer sta odkupila večjo hišo, si v njej ustvarila dom, en del pa preuredila v nastanitveni objekt Vamiš, kjer gostom ponujata prenočišča z zajtrkom.

Junija lani je v Stanjevcih vrata odprl nastanitveni objekt Vamiš, katerega lastnika sta Rusa Mihail Kravčenko in Valentina Kuznecova. Iz domovine sta se v Slovenijo preselila že pred več kot dvajsetimi leti, vse do leta 2017 pa sta živela v Medvodah. »Tam sva imela podjetje, ki se je ukvarjalo s prevozi. Dela je bilo ogromno, obveznosti še več, posel je postal naporen in nama sčasoma presedel, zato sva se odločila za spremembo in selitev na podeželje. Iskala sva prostor, kjer bi lahko naredila nekaj zase in za svojo dušo,« je povedal Mihail.  

Leta 2017 sta tako v Stanjevcih kupila hišo s pripadajočo zemljo in se vselila. »Kar nekaj časa sva iskala primerno lokacijo za bivanje. Obiskala sva več krajev na Koroškem, Primorskem, ko pa sva prišla sem, nama je bilo všeč vse, teren, okolica, objekt, zato nisva dolgo razmišljala. Okrog hiše imava tudi dva hektarja zemlje, kar je idealno za naslednje projekte, ki jih želiva uresničiti. Vendar o tem veliko ne bi, saj zaradi papirologije traja, da ideje iz glave preneseva na zemljo,« je po srečanju z realnostjo previden sogovornik.  

Objekt, ki sta ga kupila, je razdeljen na stanovanjski del, v katerem Mihail in Valentina živita s petletno hčerko, in na del, namenjen bivanju gostov. Leta 2020, ko sta začela objekt prenavljati, sta namreč uredila štiri sobe za goste v nadstropju ter jedilnico v spodnjem prostoru.

apartmaji-vamiš-stanjevci, rusa, rusija, nastanitev, goričko
Jure Kljajić
Vsaka soba ima svojo tematiko, izražata jo pohištvo in poslikava sten. Foto Jure Kljajić

Tri sobe od omenjenih štirih so dvoposteljne, v eni pa so štiri postelje, zato je primerna tudi za družine, vsaka soba ima svojo kopalnico. »Vsaka soba ima svojo barvo in svojo tematiko. Eno sobo smo poimenovali čebelnjak, eno vodnjak, eno drvarnica in eno vinska klet. Vse je nekako povezano s tem okoljem,« pojasnita lastnika.

Pazila sta na vsak detajl

Nastanitveni objekt je poseben zaradi opreme, kar je moč opaziti že ob vstopu. Vse pohištvo sta partnerja izdelala sama, pri tem sta uporabila les, ki jima je ostal ob rušitvi starega hleva, ki je nekoč stal na domačiji. »Prvič sva se lotila česa takšnega. Čeprav sem jaz izučen gradbenik, lesenega pohištva nikoli nisem izdeloval. Vendar je vse enkrat prvič. Tako sva izdelala vse mize, omare, nočne omarice, postelje, priročna stojala za kozarce in steklenice, pa lesene ure, tudi lestence, skratka vse, kar tu vidite. Res sva mislila na vsak detajl. Uporabila sva tudi drug material, ki nama je ostal ob rušitvi hleva. Iz stare opeke sva zgradila kamin, stare strešnike sva uporabila za tla, skušala sva se obnašati čim bolj racionalno,« razloži Mihail.

Posebnost notranjosti objekta so poleg pohištva tudi poslikave zidov in stopnic. Spominjajo na zunanjost stare kmečke hiše, zanje pa je poskrbela njuna prijateljica. »Sicer pa sva, razen krovskih in podobnih del, kjer so nama pomagali mojstri, vse postorila sama. Dela je še veliko, tudi v okolici hiše, vendar imava čas in voljo za vse to.« Ker gostom poleg prenočišča ponujata tudi zajtrk, skrbita tudi za ta del sama. Pri nabavi sestavin sodelujeta z lokalnimi ponudniki in pridelovalci, jedi pa pripravljata sama. V prihodnje bosta v okolici hiše uredila vrt, kjer bosta pridelovala domačo zelenjavo, pa tudi sadje, to pa bo potem na voljo tudi gostom.

apartmaji-vamiš-stanjevci, rusa, rusija, nastanitev, goričko
Jure Kljajić
Stene v notranjosti objekta so poslikane tako, da spominjajo na zunanjost stare kmečke hiše. Foto Jure Kljajić

Ti prihajajo v Stanjevce iz različnih držav. Lani, ko sta začela turistično dejavnost, so prevladovali Avstrijci, Italijani, Hrvati in Nizozemci, prišli pa so tudi gostje, ki jim je bila Slovenija le tranzitna država. »Eno noč so prespali tu in se potem odpravili naprej. Večina pa jih ostane ves konec tedna, včasih kdo tudi kak teden. Moram povedati, da prihajajo tudi Slovenci, vendar z drugih koncev države. Čeprav je sezona lani trajala le štiri mesece, smo zadovoljni z njo, kakšni pa bodo pravi rezultati, bomo videli šele letos, ko bomo obratovali vse od začetka turistične sezone,« pove Mihail.

Velemesto zamenjala za podeželje

Vamiš, ki je sestavljanka imen Valentine in Mihaila, je sredi neokrnjene narave, stran od mestnega vrveža, okrog tudi ni veliko sosedov, zato imajo gostje, ki prihajajo, res mir. To sta iskala tudi Rusa, ko sta se odločala za nov dom. »Ko sva se preselila sem, sva bila presenečena, kako mirno je tu. Pri tem imam v mislih mir v najširšem pomenu besede. Neverjetno presenečena sva bila tudi nad tem, kako dobro so naju sprejeli domačini, kako so nama vedno priskočili na pomoč. Slovenija je res lepa država, všeč nama je tu, še posebej pa v Prekmurju, za katero praviva, da zaradi vsega naštetega ni Slovenija. Tu je vse popolnoma drugače, v najboljšem smislu,« meni Mihail.

apartmaji-vamiš-stanjevci, rusa, rusija, nastanitev, goričko
Jure Kljajić
Pohištvo in drugo opremo sob, jedilnice in hodnikov sta lastnika izdelala sama. Foto Jure Kljajić

Priznal je, da je nekaj malenkosti, ki jima z Valentino v Sloveniji niso všeč, navedel je zdravstvo, pomanjkanje zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja ter dolge čakalne dobe, sicer pa slabih stvari ne vidi. »Tu je res lepo živeti. Čeprav ni bilo posebnega razloga za najin odhod iz Rusije, kjer sva živela v središču Moskve, nama ni žal za to odločitev.«

Stalno bivališče imata tako sedaj v Stanjevcih, še vedno pa ohranjata rusko državljanstvo. V domovino se odpravita vsaj enkrat letno, tam imata še starše, prijatelje, pa tudi 28-letno hčerko, ki si je že ustvarila družino, ter 25-letnega sina. »Nad najino odločitvijo, da odideva, niso bili presenečeni, saj je bilo to v preteklosti v Rusiji nekaj povsem normalnega. Bolj vse preseneča to, da sva življenje blizu prestolnice zamenjala za podeželje, vendar nama ni žal,« sta nam še rekla Mihail Kravčenko in Valentina Kuznecova.

vamiš stanjevci turia---park-guliver