vestnik

S pesmijo nagovarjajo mlade, naj izberejo sebe, ne kajenja

Vestnik.si, 21. 9. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vloga staršev in šole pri ozaveščanju in preprečevanju začetkov uporabe nikotinskih izdelkov pri mladih je zelo pomembna

Ministrstvo za zdravje tudi v tem šolskem letu nadaljuje izvajanje akcije ozaveščanja za preprečevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Akcija je namenjena predvsem mladim, ki jim skozi slogan akcije sporočajo, naj izberejo sebe, ne kajenja. Mlade nagovarjajo s spodnjim videoposnetkom. 

Nikotin povzroča zasvojenost, mladostniki pa so veliko bolj kot odrasli dovzetni za razvoj te zasvojenosti. Mladostništvo je ključno obdobje za razvoj možganov, izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov pa lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, motnje v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter povečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Skrbi dejstvo, da uporaba elektronskih cigaret ali fug med mladostniki povečuje tveganje za začetek in nadaljevanje kajenja cigaret. Mladi postanejo prej zasvojeni, vloga staršev in šole pri ozaveščanju in preprečevanju začetkov uporabe nikotinskih izdelkov je zato zelo pomembna.

ministrstvo-za-zdravje kampanja