Pregovor "Bolje preprečiti kot zdraviti" drži kot pribito. Še posebno za okužbe s sezonskimi virusu in bakterijami, ki se jim zlahka izognemo, če z nekaj triki okrepimo odpornost. In znanost že lep čas opozarja, da veliko bolezni, če ne kar vse, izvira iz slabega prebavnega sistema. Kar pomeni, da je to, kar vnašamo v telo, nepredstavljivo pomembno. Nekakovostna hrana pa slabi tudi imunski sistem sicer zdravih ljudi. A ni edina. Med neusmiljenimi napadalci sta še stres ter pomanjkanje spanca in gibanja.
Če ste torej trdno odločeni, da ne nameravate več zboleti, začnite z rednimi obroki. Natančneje - nikoli več ne preskočite zajtrka, ki naj ključuje naj jogurt, bogat s probiotičnimi kulturami, denimo Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) ali AB-kulture, ki imajo samo 0,1 odstotka mlečne maščobe in so odlične za prebavo. Med službenim časom bodo opravile koristno delo ter iz prebavnega sistema odstranile nezaželene mikrobe. Raziskave so potrdile, da dnevno uživanje probiotikov pomaga lajšati celo simptome sezonskih alergij.
Medeni meseci
Enačba je preprosta: pomanjkanje sončne svetlobe in vitaminov - slabši imunski sistem. Zato je med, z več kot 180 zdravilnimi sestavinami, zlata vreden. Kot naravni antibiotik, s protivnetnim delovanjem, vsebuje številne vitamine, C, D, E, B-kompleks in propolis so samo nekateri med njimi, ter minerale. V boju z infekcijami in kašljem, pri krepitvi imunskega sistema, zdravljenju vnetega grla pa tudi pri sezonskih alergijah, astmi in drugih težavah z dihanjem je vaš zaveznik. V veliko pomoč so še sveže stisnjeni sadni sokovi, citrusi in jabolka, ki naj postanejo obvezen del menija. Jemanje večjih količin vitaminskih pripravkov ne bo tako učinkovito.
Zeleno, ki te ljubim
Med zeliščnimi čaji izberite tiste, ki jih imate najraje. Tu in tam pa si obvezno privoščite zelenega. Zaradi obilice antioksidantov in vitaminov je izvrsten podpornik imunskega sistema, visok delež fluorida pa pomaga krepiti zobe. Če zeleni čaji niso del vašega jagodnega izbora, se pogrejte s črnim, rumenim, belim, ali kolobarite kar med vsemi. Na izbiro so vam tudi sezonsko prilagojene mešanice trav. Med in limona sta zmeraj odlična dodatka ko se čaj nekoliko ohladi. Pri visokih temperaturah namreč izgubita večino zdravilnih učinkov.
Z beljakovinami ne rastejo samo mišice
Znanstveno potrjena trditev, da imunski sistem oslabi že za 25 odstotkov prenizek vnos beljakovin, preseneti marsikoga. A naši dedki in babice so to očitno vedeli veliko pred napredkom znanosti, zato se mesa in mesnih izdelkov niso branili. Jedilnik obogatite s kakovostnimi proteini iz jajc, rib, školjk, divjačine ter kdaj uživajte v slanini. Ribe telo ob beljakovinah oskrbijo še z nujno potrebnimi esencialnimi maščobnimi kislinami omega-3, njihovo pomanjkanje naj bi bilo vzrok za kronične vnetne procese ter različne avtoimunske bolezni. Če jih ne marate, jejte orehe, zeleno listnato zelenjavo ter lanena semena.
K babici na kokošjo juho
Ne, to ni še en preživeli mit - krepka kokošja juha z zelenjavo dejansko obvaruje telo pred boleznijo, saj je bogata z antioksidanti, ki uničujejo bakterije in viruse. Če dodate česen, čebulo, korenček, papriko, krompir, zeleno, boste skuhali pravo vitaminsko bombo. Tudi sicer naj bo česen pogosto na vašem krožniku in ne menite se preveč za neprijeten zadah v ustih. Njegovi protivnetni, antibakterijski in antibiotični učinki, ki popolnoma ustavijo razmnoževanje mikroorganizmov ter glivic, naj imajo prednost.
Olja na žlico in v kopeli
Ob naštetem pa še veliko pijte. Vodi ob soku limone dodate še ingver in rdečo papriko. Prvi je bogat z olji, ki zvišujejo telesno temperaturo, pomaga čistiti dihalne poti in pljuča, blaži prebavne motnje ter poskrbi za čiščenje črevesja. Podobno bo rdeča paprika poskrbela za zdravje celotnega prebavnega sistema in z vitamini A, C, B kompleksa, kalcijem, fosforjem, železom delovala protivnetno. In za konec še karta, ki zmeraj lahko potegnete iz rokava - eterična olja sivke, bora ter limone pomagajo krepiti odpornost in so idealna izbira ob pripravi toplih obkladkov ter kopeli. Ostanite zdravi.
Če ste torej trdno odločeni, da ne nameravate več zboleti, začnite z rednimi obroki. Natančneje - nikoli več ne preskočite zajtrka, ki naj ključuje naj jogurt, bogat s probiotičnimi kulturami, denimo Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) ali AB-kulture, ki imajo samo 0,1 odstotka mlečne maščobe in so odlične za prebavo. Med službenim časom bodo opravile koristno delo ter iz prebavnega sistema odstranile nezaželene mikrobe. Raziskave so potrdile, da dnevno uživanje probiotikov pomaga lajšati celo simptome sezonskih alergij.
Medeni meseci
Enačba je preprosta: pomanjkanje sončne svetlobe in vitaminov - slabši imunski sistem. Zato je med, z več kot 180 zdravilnimi sestavinami, zlata vreden. Kot naravni antibiotik, s protivnetnim delovanjem, vsebuje številne vitamine, C, D, E, B-kompleks in propolis so samo nekateri med njimi, ter minerale. V boju z infekcijami in kašljem, pri krepitvi imunskega sistema, zdravljenju vnetega grla pa tudi pri sezonskih alergijah, astmi in drugih težavah z dihanjem je vaš zaveznik. V veliko pomoč so še sveže stisnjeni sadni sokovi, citrusi in jabolka, ki naj postanejo obvezen del menija. Jemanje večjih količin vitaminskih pripravkov ne bo tako učinkovito.
Zeleno, ki te ljubim
Med zeliščnimi čaji izberite tiste, ki jih imate najraje. Tu in tam pa si obvezno privoščite zelenega. Zaradi obilice antioksidantov in vitaminov je izvrsten podpornik imunskega sistema, visok delež fluorida pa pomaga krepiti zobe. Če zeleni čaji niso del vašega jagodnega izbora, se pogrejte s črnim, rumenim, belim, ali kolobarite kar med vsemi. Na izbiro so vam tudi sezonsko prilagojene mešanice trav. Med in limona sta zmeraj odlična dodatka ko se čaj nekoliko ohladi. Pri visokih temperaturah namreč izgubita večino zdravilnih učinkov.
Z beljakovinami ne rastejo samo mišice
Znanstveno potrjena trditev, da imunski sistem oslabi že za 25 odstotkov prenizek vnos beljakovin, preseneti marsikoga. A naši dedki in babice so to očitno vedeli veliko pred napredkom znanosti, zato se mesa in mesnih izdelkov niso branili. Jedilnik obogatite s kakovostnimi proteini iz jajc, rib, školjk, divjačine ter kdaj uživajte v slanini. Ribe telo ob beljakovinah oskrbijo še z nujno potrebnimi esencialnimi maščobnimi kislinami omega-3, njihovo pomanjkanje naj bi bilo vzrok za kronične vnetne procese ter različne avtoimunske bolezni. Če jih ne marate, jejte orehe, zeleno listnato zelenjavo ter lanena semena.
K babici na kokošjo juho
Ne, to ni še en preživeli mit - krepka kokošja juha z zelenjavo dejansko obvaruje telo pred boleznijo, saj je bogata z antioksidanti, ki uničujejo bakterije in viruse. Če dodate česen, čebulo, korenček, papriko, krompir, zeleno, boste skuhali pravo vitaminsko bombo. Tudi sicer naj bo česen pogosto na vašem krožniku in ne menite se preveč za neprijeten zadah v ustih. Njegovi protivnetni, antibakterijski in antibiotični učinki, ki popolnoma ustavijo razmnoževanje mikroorganizmov ter glivic, naj imajo prednost.
Olja na žlico in v kopeli
Ob naštetem pa še veliko pijte. Vodi ob soku limone dodate še ingver in rdečo papriko. Prvi je bogat z olji, ki zvišujejo telesno temperaturo, pomaga čistiti dihalne poti in pljuča, blaži prebavne motnje ter poskrbi za čiščenje črevesja. Podobno bo rdeča paprika poskrbela za zdravje celotnega prebavnega sistema in z vitamini A, C, B kompleksa, kalcijem, fosforjem, železom delovala protivnetno. In za konec še karta, ki zmeraj lahko potegnete iz rokava - eterična olja sivke, bora ter limone pomagajo krepiti odpornost in so idealna izbira ob pripravi toplih obkladkov ter kopeli. Ostanite zdravi.