vestnik

S ponedeljkom se uvaja obvezni zdravstveni prispevek. Kdo ga bo moral plačati sam in komu ga ne bo treba?

Vestnik.si, 29. 12. 2023
Arhiv
OZP bo znašal 35 evrov na mesec, znesek pa se ne bo spremenil vse do februarja 2025.
Aktualno

S prvim januarjem se bo ukinilo prostovoljno dopolnilno zavarovanje, uvedel pa se bo obvezni zdravstveni prispevek (OZP).

Zavarovalne police za dopolnilno zdravstveno zavarovanje bodo z novim letom avtomatsko prenehale veljati, iz ministrstva za zdravje pa še sporočajo, da ni treba sklepati nobenih dodatnih zavarovanj, ker bo OZP z dosedanjim obveznim zdravstvenim zavarovanjem v celoti kril košarico pravic v nespremenjenem obsegu. 

Tako zavarovanih osebam z urejenim OZP tudi po novem letu ne bo treba doplačevati ali plačevati zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov, ki so bili prej v različnih deležih kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, doplačilo do sto odstotkov vrednosti pa je bilo krito iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma z neposrednimi plačili iz žepa. "Prav tako je odveč bojazen, da bi morali kaj (do)plačevati tisti, katerih zdravljenje se je začelo v letu 2023 in se nadaljuje v leto 2024. Vse zdravstvene storitve, ki so bile opravljene oziroma zdravila in medicinski pripomočki, ki so bili oziroma bodo izdani do vključno 31. decembra 2023, bodo kriti po starem sistemu, torej s kombinacijo obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravstvene storitve, zdravila in medicinski pripomočki, ki se začnejo izvajati ali izdajati po 1. januarju 2024, pa bodo v celoti oziroma stoodstotno kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," so pojasnili. 

zzzs
Marko Vavpotič/M24.si
Plačevanje bo potekalo preko glavnega delodajalca ali izplačevalca prejemka, ki bo odtegnil prispevek od dohodka zavarovanca.

OZP bo znašal 35 evrov na mesec, znesek pa se ne bo spremenil vse do februarja 2025. Plačevanje bo potekalo preko glavnega delodajalca ali izplačevalca prejemka, ki bo odtegnil prispevek od dohodka zavarovanca. Upokojencem denimo ZPIZ od pokojnine. 

Kdo bo moral OZP plačati sam?

Ministrstvo pravi, da ga bodo preko univerzalnega plačilnega naloga, ki jim ga bo poslal Zavod za zdravstveno zavarovanje, morali plačevati tujci, ki se izobražujejo v Sloveniji, družinski člani, ki ne plačujejo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, ter osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja, si same plačujejo prispevek za obvezno zavarovanje ali prejemajo pokojnino od tujega nosilca zavarovanja. 

Kdo ga ne bo plačeval?

OZP bo krila država otrokom do 18. leta starosti, ki niso zavarovani kot družinski člani, osebam, ki jim je priznana pravica do kritja obveznega zdravstvenega prispevka na podlagi 29. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, beguncem, osebam na obveznem psihiatričnem zdravljenju, prejemnikom nadomestila po zakonu o socialnem vključevanju invalidov, uživalcem priznavalnin po predpisih o udeležencih vojn, obsojencem, pripornikom in mladoletnikom v prevzgojnem domu, staršem, ki so upravičeni do plačila prispevkov, ko eden od staršev zapusti trg dela zaradi nega in varstva štirih ali več otrok, poklicnim rejnikom. 

obvezni-zdravstveni-prispevek zzzs