vestnik

(FOTO) S prireditvijo obeležili deset let Varaških šujstrov

Jože Gabor, 8. 6. 2022
Jože Gabor
Deset let Varaških šujstrov.
Aktualno

Na Polanščekovi domačiji v Turnišču so s prireditvijo obeležili deset let delovanja Kolesarskega kluba Varaški šujstri, ki povezuje lastnike starodobnih koles, pa tudi druge, ki ohranjajo kulturno in tehnično dediščino ter skrbijo za zdravo življenje.

Obiskovalce prireditve sta nagovorila predsednik KK Varaški šujstri Anton Sep in župan občine Turnišče Borut Horvat. O pomenu društva za ohranjanje kulturne dediščine je govoril povezovalec programa Milan Zrinski. V kulturnem programu pa so nastopili: harmonikar Taj Kavaš, ljudske pevke in folklorna skupina Kulturnega društva Štefan Raj Turnišče in plesna skupina Osnovne šole Turnišče. Na prireditvi so podelili zahvalne listine najbolj aktivnim članom društva.

varaški-šujstri, turnišče
Jože Gabor
Deset let Varaških šujstrov.

Predsednik društva Anton Sep je spomnil, da so se pred desetletjem v društvo povezali občani Občine Turnišče, ki so imeli stara kolesa, s katerimi so sodelovali na kolesarjenjih in srečanjih drugih sorodnih društev iz Beltincev, Velike Polane in od drugod. Že prvo leto so organizirali različne dogodke, tako kulturno, kakor tudi turistične in rekreativne. Organizirali so kolesarjenje po vaseh občine, do Bukovniškega jezera in do Copekovega mlina v Mali Polani, sodelovali so na Ferencovem senju in Lendavski trgatvi ter drugo. V naslednjih letih je bil osrednji dogodek, ki so ga organizirali prireditev Tako so želi in mlatili naši starši, kjer so prikazali stare kmečke običaje in opravila. V preteklem desetletju so organizirali veliko dogodkov, sodelovali pa so tudi na dogodkih, ki so ga organizirala druga društva ljubiteljev starodobnih koles, Občina Turnišče in drugi. Sredi vasi so postavili nadstrešek, pod katerim je kmečki voz z orodjem, s katerim so nekoč opravljali kmečka opravili. Postavili pa so tudi maskoto kolesarja na starodobnem kolesu, ki se pelje na senje. Pri nadstrešku vsako leto postavijo božične jaslice.

varaški-šujstri, turnišče
Jože Gabor
Deset let Varaških šujstrov.

Nekatere načrtovane prireditve sicer zaradi pandemije zadnji dve leti niso mogli organizirati, dodaja Anton Sep. V zadnjih letih organizirajo med drugim pohod do Lendavskih goric in Dobrovniških goric in obiščejo grobove svojih umrlih članov. Na Polanščekovi domačiji pa bodo tudi letos oktobra organizirali kostanjev piknik, kostanje pa pred tem naberejo na Pohorju. Na prireditve se vedno pripeljejo s starodobnimi kolesi in v oblačilih, kakšna so nosili v Turnišču pred več kot pol stoletja. Ob tem pa prikažejo, kako so nekoč varaški šujstri ročno izdelovali čevlje.
varaški-šujstri turnišče