vestnik

S septembrom so stopili v veljavo ukrepi za blažitev draginje. Kaj se spreminja?

Vestnik.si, STA, 1. 9. 2022
Pixabay
Pri plinu bodo za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost (DDV).
Aktualno

Na pragu jesensko-zimskega obdobja, ki bo z energetskega vidika po napovedih eno težjih v Evropi po drugi svetovni vojni, začenja s tem mesecem veljati osrednji del ukrepov države za naslovitev izzivov energetske draginje. Gre za sveženj regulacije cen elektrike in plina ter znižanega DDV na energente.

Vlada je ob vse večjem pritisku cen energije, ki so ga še okrepile posledice ruskega napada na Ukrajino, ukrepala v treh korakih. V prvem je naslovila cene pogonskih goriv, v drugem draginjo na področju cen elektrike in plina, v tretjem pa še rast cen hrane. Drugi in najbolj izrazit korak je bil julija narejen z omejitvijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in v primeru plina tudi za druge skupine zaščitenih odjemalcev, torej bolnišnice, zdravstvene zavode, domove za starejše občane idr. Ta regulacija tako začenja veljati danes in se bo poznala na računih v oktobru. Veljala bo eno leto.



Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi. Glede na trenutno stanje na trgu imata nižje cene od reguliranih dva največja ponudnika elektrike na trgu - Gen-I in Petrol. Ostali bodo morali cene prilagoditi navzdol, Gen-I in Petrol jih bosta medtem lahko, če bo takšna njuna poslovna odločitev, prilagodila navzgor.

Pri plinu bodo za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost (DDV). Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe bodo najvišje dovoljene tarifne postavke brez DDV medtem znašale 0,07900 evra na kilovatno uro. Cene so nekje na sredini trenutne cenovnega razpona na trgu ali nekoliko nad njo. Za naprej je v igri tudi možnost regulacije cen še na drugih področjih. Gre za morebitno vnovično regulacijo cen kurilnega olja po vzoru pogonskih goriv zunaj avtocest, do katere bi lahko prišlo zelo kmalu, in omejitev cen daljinskega ogrevanja.

e372f34cb648ee30dc6bb8a128bf6f09
Nataša Juhnov
Na pragu jesensko-zimskega obdobja, ki bo z energetskega vidika po napovedih eno težjih v Evropi po drugi svetovni vojni, začenja s tem mesecem veljati osrednji del ukrepov države za naslovitev izzivov energetske draginje.

S septembrom začne veljati tudi začasno znižanje stopnje DDV z 22 na 9,5 odstotka na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje. Ta ukrep, ki dopolnjuje regulacijo cen, bo veljal do konca maja prihodnje leto. Do nadaljnjega je podaljšan še ukrep za 50 odstotkov znižanih trošarin na bencin, dizel, kurilno olje, plin in elektriko, pri elektriki pa je od danes za 50 odstotkov znižan tudi prispevek za obnovljive vire energije. 

S septembrom se začenjata izvajati tudi dva ukrepa, s katerima naj bi po oceni vladnih predstavnikov omejili tako rast cen hrane, ki se v zadnjem času prav tako občutno draži, kot negativne učinke dražje hrane za zaposlene. Sredi meseca naj bi tako na javnem razpisu izbrano ljubljansko podjetje April 8 začelo spremljati in primerjati cene košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri šestih trgovcih. Gre za Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Predvideno je tudi, da bo izbrani izvajalec na začetku, na sredini in na koncu tega obdobja spremljal cene izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Prav tako sredi meseca mora biti vzpostavljena posebna spletna stran, na kateri bodo do konca marca prihodnje leto na 14 dni objavljane aktualne cene izbranih osnovnih živil.

Danes je začela veljati tudi spremenjena uredba, na podlagi katere se je neobdavčeni znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan. To 30-odstotno zvišanje, usklajeno s socialnimi partnerji, povračilo prilagaja glede na leto 2008, ko se je nazadnje usklajevalo.

energija cene kriza država ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi