vestnik

S "sobo pobega" želijo privabiti več turistov

Vestnik, 11. 5. 2021
Marina Vrbnjak
Igra pobega bo povzela veliko zanimivih in poučnih vsebin, ki jih ponujata grad in njegovo širše okolje.
Aktualno

V Negovi bodo obogatili turistični program gradu – Uredili bodo tudi spominsko sobo Ivana Krambergerja

Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona Kultprotur je v letu 2020 uspešno kandidiral na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) Prlekija s projektom Negovske zgodbe. V zavodu so prepričani, da bo projekt pomembno prispeval k spodbujanju in povezovanju lokalne ekonomije s poudarkom na turizmu. Njegov cilj je obogatitev turističnega programa gradu Negova z izvirnimi, sodobnimi in privlačnimi vsebinami, ki bi pritegnile večje število obiskovalcev, povečale njihovo porabo in podaljšale čas njihovega bivanja na območju LAS Prlekija.

Igra pobega


Na gradu Negova bo vzpostavljena tako imenovana soba pobega ali igrifikacija s privlačnim scenarijem. Igra pobega bo povzela veliko zanimivih in poučnih vsebin, ki jih ponujata grad in njegovo širše okolje: geološko dediščino, kulturno in naravno dediščino, zgodovinske znamenitosti ter dobrine današnjega časa. Zagotovo je zelo zanimiva zgodba o znameniti radgonski antiklinali – stari zemeljski plošči, kjer prihaja do pojava slatinskih vrelcev in mofet. Igra vključuje tudi negovske grajske ribnike, ki so imeli velik obrambni pomen v času vpadov Turkov. Ribnikov je bilo menda skupaj štirinajst, danes je danes ohranjen le eden, preostale so umetno zajezili in tako je nastalo Negovsko jezero. Igra se dotakne tudi starih znamenitih dreves, negovskih čelad in turške glave, grajskega vodnjaka, gorskih pravd, Lutrove rože in Matjaževe krogle, starih običajev ter znamenitih osebnosti. Dotakne se tudi dobrin, ki nam jih danes ponuja narava, kot so priložnosti za kolesarjenje, pohodništvo in taborjenje ter vinarstvo, sadjarstvo in zeliščarstvo.

Projekt, katerega vrednost je 82.097 evrov, predvideva tudi postavitev spominske sobe Ivana Krambergerja s hologramom ter razstavo o mofetah in naravnih znamenitostih okoliškega območja. 

negova negovski-grad soba-pobega