vestnik

(FOTO) S starodobnimi vojaškimi vozili po Pomurju

Jože Gabor, 29. 5. 2022
Jože Gabor
Vožnja starodobnih vojaških vozil.
Aktualno

Jeep klub Veteran Murska Sobota je organiziral druženje članov ter predstavitev vozil in vožnjo s starodobnimi vojaškimi vozili po Pomurju.

Udeleženci vožnje so se zbrali pred nakupovalnim središčem BTC City v Murski Soboti, kjer je bila dvourna razstava vozil, ob tem pa so se po vojaško okrepčali s pasuljem s klobaso. Pred odhodom sta jih nagovorila predsednik Jeep kluba Veteran Murska Sobota Štefan Jančarič in direktor BTC Cityja Murska Sobota Mitja Horvat. Jančarič je predstavil klub in traso tokratne poti, Horvat pa je poudaril dobro sodelovanje nakupovalnega središča s klubom in pomen ohranjanja kulturne in tehnične dediščine.

vojaška-vozila, starodobniki
Jože Gabor
Vožnja starodobnih vojaških vozil.

Štefan Jančarič je povedal, da je vesel, da lahko imajo letos po dveh letih pandemije spet več voženj, na poti pa več postankov, kjer si lahko ljubitelji starodobnim vojaških vozil ta ogledajo in jim jih njihovi lastniki predstavijo. To je letos njihova tretja vožnja. Vedno si izberejo drugo traso poti. Tokrat so se najprej podali po Murski Soboti in do Gornje Radgone, kjer so si ogledali vinsko klet. Po ogledu so pot nadaljevali do Radencev, kjer so jim predstavili Zdravilišče Radenci. Sledila je pot do občine Cankova, kjer so jim predstavniki lokalne skupnosti predstavili vaški trg, cerkev svetega Jožefa in spomenik Avgustu Pavlu. V občini Puconci so si ogledali zgodovinski dokumentarni film o prekmurskih protestantih in evangeličansko cerkev. Pot so zaključili v Tešanovcih, kjer so se ustavili v parku, ob spomeniku Jožefu Benku, v gasilskem domu pa so jim predstavili zgodovino vasi.
Člani Jeep kluba Veteran Murska Sobota so z levega in desnega brega Mure, je dodal Štefan Jančarič. Imajo skupaj osemnajst vojaških vozil, ki so bila izdelana med leti 1939 in 1962. Pri svojih aktivnostih sodelujejo s sorodnimi društvi in klubi iz Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Italije. Člani kluba tako ohranjajo tehnično, vojaško in kulturno dediščino. Ob vozilih, ki so stara več kot petdeset let, imajo v zbirkah še opremo in oblačila, kakšna so nosili in uporabljali takrat, ko so bila izdelana vozila. Njihovi lastniki cenijo zgodovino, ki tudi opominja na grozote, zato si želijo, da takšnih vozil nikoli več ne bi bilo treba uporabljati v vojni.
starodobniki vojaška-vozila