vestnik

Sadna letina: Trenutno so v "modi" rdeča jabolka  

Janko Votek, 3. 10. 2018
Zeleni Svet
Kitajci, ki pridelajo polovico jabolk na svetu, imajo izpad pridelka zaradi zmrzali.
Aktualno

Evropa letos beleži izredno dobro sadno letino. Pridelek je za dobrih 35 odstotkov večji od lanskega, kar je povod za nizke odkupne cene jabolk. 

Strokovnjaki ocenjujejo letošnje leto kot eno najrodnejših let v obdobju zadnjih dvajsetih let. Dobra letina je vzrok za nizke odkupne cene, ki se gibljejo med 20 in 30 centi za kilogram. Jabolko je eden od najbolj »trendovskih artiklov« na trgovskih policah. Trenutno so v »modi« rdeče sorte jabolk, ki glede na povpraševanje dosegajo tudi boljše cene. Srbski strokovnjak za sadjarstvo dr. Zoran Keserović z novosadske Kmetijske fakultete ocenjuje, da zgodba z jabolki ni tako brezizhodna. Po njegovi oceni se bodo cene v začetku naslednjega leta dvignile. Kitajska, ki pridela več kot polovico svetovne proizvodnje jabolk je letos zaradi zmrzali pridelala za dobro tretjino manj jabolk in to se bo pri ponudbi jabolk brez dvoma poznalo.


379f111145f5a53830f91124e9762895
Shutterstock
Rusi sadijo plantažne sadovnjake jablan, zato srbski strokovnjaki svoje sadjarje opozarjajo, naj se pri obnovah in sajenju novih sadovnjakov izogibajo sortam, ki so uspešne v Rusiji.


V razvoju sadjarstva je potrebno upoštevati embargo izvoza sadja v Rusijo. Ta država je začela z intenzivnimi vlaganji v razvoj kmetijstva, med drugim tudi sadjarstva. Samo v lanskem letu so Rusi vložili v razvoj kmetijstva 6,6 milijarde dolarjev. Poznavalci razvoja ruskega sadjarstva zato svetujejo, da se sadjarji pri obnovi sadovnjakov in novih nasadov usmerjajo v sorte, ki jih v Rusiji ni mogoče pridelovati – to je sorta gala in njena klona red devil in decari fendeca in poznejši sorti granny smith in fudži.

jabolka rusi in kitajci