vestnik

Šalovska občina največ sredstev namenja za novogradnje

D. N., 21. 3. 2024
Jure Kljajić
Svetniki Občine Šalovci so na zadnji seji sprejeli predlog odloka o proračunu občine za leto 2024.
Aktualno

Poleg denarja za novogradnje bo občina v okviru investicijskih odhodkov namenila 197 tisoč evrov še za investicijsko vzdrževanje, velik del tega bo namenjen za ureditev javnih cest, pločnika na relaciji Šalovci–Dolenci ter za obnovo nekaterih mostov.

Svetniki Občine Šalovci so na zadnji seji sprejeli predlog odloka o proračunu občine za leto 2024. Odlok o proračunu predvideva prihodke v višini 2,8 milijona evrov in odhodke v višini 2,7 milijona evrov, od tega je predvidenih 756 tisoč evrov investicijskih odhodkov. Občina bo v letošnjem letu po tem predlogu za novogradnje namenila 365 tisoč evrov. Največ, 177 tisoč evrov, bodo namenili za Center Volčin, od tega znaša delež sofinanciranja investicije s strani države in Evropske unije 59 tisoč evrov. Nekaj več kot 147 tisoč evrov bo namenjenih za poslovno cono Zeleni center Šalovci, pri čemer bodo 100 tisoč evrov porabili za ureditev komunalne infrastrukture, preostali del pa za nakup zemljišč in pridobitev projektne dokumentacije, potrebne za poslovno cono. Stekle bodo tudi aktivnosti za ureditev prostora za raztros pepela na pokopališču v Šalovcih, sredstva v višini 23 tisoč evrov pa bodo namenili še za Turistično-nastanitveni center Peterloug v Markovcih.



Poleg denarja za novogradnje bo občina v okviru investicijskih odhodkov namenila 197 tisoč evrov še za investicijsko vzdrževanje, velik del tega bo namenjen za ureditev javnih cest, pločnika na relaciji Šalovci–Dolenci ter za obnovo nekaterih mostov. Pred drugo obravnavo se bodo sicer sestali še občinski odbori, ki bodo razpravljali o odloku proračuna ter o predlogu nekaterih svetnikov, da bi morali v odlok proračuna namesto nekaterih drugih odsekov javnih poti vključiti sanacijo občinske ceste Šalovci–Adrijanci. Ta je sicer predvidena šele prihodnje leto, vrednost del pa znaša nekaj več kot 203 tisoč evrov.



Svetniki so sprejeli še odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šalovci. V odlok je bil med drugim dodan tudi člen, ki zavodu omogoča pridobivanje prihodkov iz naslova tržne dejavnosti, zavod pa lahko izvaja prodajo blaga in storitev na trgu le, če z izvajanjem te zagotovi najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov.

občina-šalovci proračun