vestnik

Samo vprašanje časa je, kdaj bo po nižinah zima minila brez snega

Vestnik, 18. 11. 2021
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) za prihodnji teden napoveduje ohladitev. "Nekatere modelske napovedi zlasti za višje ležeče kraje dajejo tudi snežne padavine," pravijo, vendar dodajajo, da se lahko zanesljivost napovedi hitro spremeni.

ARSO je za nekatere kraje po Sloveniji preučil podatke prve jesenske/zimske snežne odeje v preteklosti. Osredotočili so se na podatke, ko je bila višina novega snega vsaj en centimeter, uporabili pa nize meritev, ki segajo v obdobje med letoma 1950 in 2020. "Ni presenečenje, da v povprečju snežno odejo najbolj zgodaj beležimo v višjih legah. V Zgornjesavski dolini sneg običajno pade že v začetku novembra, le nekaj dni kasneje v Novi vasi na Blokah, okoli 20. novembra v Kočevju." Po nižinah v notranjosti Slovenije v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Ugotovili so, da je v zadnjih 70 letih po nižinah oktobra snežilo le nekajkrat, nazadnje leta 2012. Zanimivo je, da je v Ratečah leta 1957 snežilo že 15. septembra, leta 1975 pa je v Ljubljani prvi sneg zapadel komaj 20. februarja.

sneg, pomurje, april
Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

"Ob segrevanju ozračja je snega vedno manj. Samo vprašanja časa (let) je, kdaj bo po nižinah minila zima povsem brez snega. Kljub naraščanju temperature pa bo v kakšni zimi še pogosto ali obilno snežilo. Tako je bilo na primer v zimi 2012/2013, ko je januarja in februarja zlasti na Dolenjskem zapadlo nenavadno veliko snega," pravijo na Agenciji za okolje. 

Ugotovili so še, da po nižinah prvo negativno temperaturo v povprečju beležimo v sredini ali ob koncu oktobra. Tudi letos je bilo v precejšnjem delu države tako. 

snežne-padavine napovedi arso