vestnik

Sanja Ajanović Hovnik odstopila z mesta ministrice za javno upravo

STA, Vestnik.si, 6. 10. 2023
Sašo Švigelj
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Aktualno

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. O tem je tudi že obvestila premierja Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil DZ.

Ajanović Hovnik se je sicer v zadnjih dneh soočala z očitki o visokih stroških službene poti delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33.000 evrov, pa tudi v zvezi s potekom razpisa za nevladne organizacije.

V odstopni izjavi predsedniku vlade je zapisala, da "ima čisto vest", saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Želi, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo. "Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države", je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta se doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

ministrica mju odstop