vestnik

Sanja je izgubila boj z boleznijo

Vestnik, 20. 2. 2019
Facebook
Aktualno

Sanja, dvajsetletno dekle iz Sovjaka, ki se je od leta 2013 borila s hudo obliko raka - osteosarkom, je po mučnih kemoterapijah in številnih težkih operacijah izgubila boj z boleznijo.

Sanja se je ponoči poslovila, je sporočila družina.
Pred dnevi je po družabnem omrežju zaokrožil pretresljiv zapis o dvajsetletnici, ki je kar 6 let pogumno bila bitko z zahrbtno boleznijo. Kot so zapisali na facebooku, so po mnenju zdravnikov UKC Ljubljana zdravljenje izčrpali, zato so dekle poslali v domačo oskrbo. Kljub visokim odmerkom morfija, so se bolečine v prsnem košu iz dneva v dan le stopnjevale. Sanja je bila popolnoma pri zavesti in se vsega zavedala.
Na zadnjem pregledu v mesecu januarju so Sanji predpisali kapljice, s pomočjo katerih bi bila bolj sproščena. Žal je padla v komo in se prebudila po treh dneh. Čeprav je popolnoma pri zavesti, Sanja je zaradi oslabljene dihalne funkcije zadnji mesec dihala le še s pomočjo kisika. Zaradi oslabljenega dihanja ni smela prejemati nobenega antidepresiva, saj bi vsakršno pomirjevalo dodatno le poslabšalo njeno stanje, zato je Sanjina zadnja želja bila, da bi se poslovila z roko v roki z družino, brez bolečin. Ker pri nas evtanazija ni legalizirana, jo je njena družina želela odpeljati v Belgijo, kjer bi se dostojno poslovila.

"Sanja, stara 20 let, ki se od leta 2013 bori s hudo obliko raka – osteosarkom –po mučnih kemoterapijah in številnih težkih operacijah, s katerimi je izgubila več kot polovico pljuč, obe trebušni preponi in pet reber, izgublja boj z boleznijo. Po mnenju zdravnikov UKC Ljubljana je zdravljenje izčrpano, ni več pomoči, poslana je v domačo oskrbo. Kljub visokim odmerkom morfijase bolečine iz dneva v dan stopnjujejo, so nevzdržne. Sanja je popolnoma pri zavesti in se vsega zaveda. Zaveda se, da izgublja bitko, ki jo je pogumno bojevala šest let, najintenzivneje v zadnjem letu, ko je prestala štiri težke operacije. Vse zaman. Žal tudi draga alternativna zdravila, do katerih smo ji pomagali z zbiralno akcijo, niso pomagala. Čeprav popolnoma pri zavesti, Sanja zaradi oslabljene dihalne funkcije zadnji mesec diha le še s pomočjo kisika. Zaradi oslabljenega dihanja ne sme prejemati nobenega antidepresiva, saj bi vsakršno pomirjevalo dodatno oslabilo njeno dihanje. Že ob tako nevzdržnih telesnih bolečinah je psihična stiska, ob zavedanju, da so ji šteti zadnji dnevi, da čakaš na konec in umiraš … nepopisna. Skozi takšno trpljenje ne bi smelo iti nobeno živo bitje na tem svetu. Sanjina zadnja želja je, da bi se poslovila z roko v roki s svojo družino, brez bolečin. Ker pri nas evtanazija ni legalizirana, njena strta družinana njeno željo ureja vse potrebno za evtanazijo in dostojen odhod v kliniko v Belgiji, kjer je evtanazija legalizirana," so zapisali na Facebooku.
Facebook
Ker je zdravljenje in nabava zdravil zanjo in njeno družino predstavljala ogromen finančni strošek, so še lani potekale aktivnosti zbiranja finančne pomoči.
sanja pertoci rak