vestnik

Sara Nasevski, učiteljica joge: »Izkoristimo dni za sproščanje«

Ines Baler, 23. 4. 2020
Osebni arhiv
Sara Nasevski, joga
Aktualno

Dnevi, ki jih preživljamo doma med štirimi stenami ali v naravi, so kot nalašč za to, da si vzamemo nekaj časa zase in se posvetimo tudi svoji duhovni plati.

Dobra pomoč pri tem je lahko joga, ki je pri Slovenkah, pa tudi Slovencih, čedalje bolj priljubljena oblika vadbe. Z njo se že pet let ukvarja 20-letna Sobočanka Sara Nasevski, ki v Zen centru jogo tudi poučuje in približuje vadečim. 


Joga je obširna znanost, ki ponuja pot do bolj kakovostnega življenja, poudarja. »Imamo izjemno priložnost, da izkoristimo te dni za sproščanje in da najdemo več moči v sebi. Jogo priporočam, ker je več kot le vadba. Je tudi meditacija, spoznavanje sebe, z očiščevalnimi tehnikami telesa in kontrolo diha pa nam da neki občutek notranjega miru,« razloži in doda, da njej joga prinaša stanje miru, iz katerega lahko potem bolje deluje v svetu.

Sara Nasevski se je s to vrsto aktivnosti seznanila v srednji šoli, dodatno pa se je o njej pozanimala na svetovnem spletu. Predvsem so jo pritegnili različni položaji, ki se izvajajo pri jogi, denimo stoja na rokah in podobno. Z jogo se je začela redno ukvarjati tudi sama, nekaj mesecev pa v Murski Soboti opravlja tudi vlogo učiteljice joge. Imela je že nekaj vadečih, med njimi so prevladovale ženske, opravlja pa tudi 300-urni učiteljski tečaj v eni od ljubljanskih šol joge. Prakticira več vrst joge. To so radžo, s katero daje poudarek meditaciji, jogo bhakti, s katero vadeči vidijo božanstvo v vsakem posamezniku, karma jogo, ki se posveča nesebičnemu delovanju, gjana jogo, s katero spoznavajo resnico na podlagi znanja, ter hatha jogo, ki daje poudarek tako telesnemu kot duhovnemu delu. Sogovornica nas pouči, da vse vrste joge sestavljajo celoto, sama pa vadi po občutku in izbere tisto, ki ji v danem trenutku najbolj ustreza. »Namen vsake joge pa je doseči stanje globoke meditacije.«

yoga-3053488_1920
Pixabay
»Namen vsake joge pa je doseči stanje globoke meditacije.«

Vlagati v duhovni razvoj


»Po navadi si vsako jutro skušam dvigniti energijo in odpreti srce, kar dosežem z meditacijo, vadbo joge ali s pomočjo dihalnih tehnik. Čas in kraj se seveda spreminjata, vse to pa rada počnem v naravi in tudi zvečer,« opiše Sara svoje dnevne rituale. Joga je zanjo potop vase in neka osebna izkušnja.
V času karantene so se vadbe in treningi množično preselili na spletne strani in na mobilne aplikacije. Tako marsikdo telovadi ob spremljavi videov. Sogovornica za vadbo joge temu ni naklonjena: »Vadbe ne želim opravljati na tak način, saj nikoli ne vemo, ali smo dali dovolj jasna navodila za položaj, in še pomembneje, največ poškodb se zgodi, ko položaj zapuščamo. Zato mislim, da bi morali biti vadeči vedno pred očmi učitelja. Ampak v takšnih časih, ko smo prisiljeni ostati doma, je lahko seveda to odlična rešitev, če želimo opraviti vadbo, pa smo sami brez idej, kako bi jo sestavili.« Dober izvajalec joge lahko po njenem mnenju postane vsak. Ni namreč potrebno gibčno telo, pač pa odprt um. »Um, ki je pripravljen pogledati na svet vsak dan z malo drugačnega zornega kota.« Vesela je pozitivnih reakcij vadečih, ki so po njenih besedahnavdušeni nad sproščanjem in meditacijo, ravnotežni položaji pa med njimi vedno izzovejo obilico smeha, ki popestri ure joge. V prihodnosti želi Sara še naprej vlagati v svoj duhovni razvoj ter opraviti čim več učiteljskih tečajev joge. 

joga sara-nasevski