vestnik

Šarec na Agri: Kmetijstvo je temelj slovenstva

Timotej Milanov, 27. 8. 2018
Jure Zauneker
Premier Marjan Šarec na sejmu Agra v Gornji Radgoni.
Aktualno

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v torek in sredo opravil pogovore z vsemi ministrskimi kandidati    

Predsednik vlade Marjan Šarec je ob robu obiska letošnjega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni komentiral tudi sestavljanje vladne ekipe, ki jo bo vodil. »Z vlado bomo lahko zadovoljni, ko bo pokazala kakšne rezultate. Zdaj smo sestavili ekipo, za katero upamo, da bo znala dobro delati … V javnosti je veliko očitkov, da postavljamo vlado s starimi obrazi, zato se mi zdi pomembno, da imamo tudi nove ljudi, ki do sedaj niso sedeli v vladi, imajo pa znanje in energijo. Verjamem, da bodo dosegali tudi rezultate, kar je bistvo vsake vlade. Ljudje bodo na koncu tisti, ki bodo ocenili, ali je bilo kaj narejenega ali ne,« je med drugim povedal Šarec.


fac793fd4552100b55d718b73b72016d
Jure Zauneker
Premier Marjan Šarec na sejmu Agra v Gornji Radgoni.


Na vprašanje, ali je dosedanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman zavrnila ponudbo, da ostane na tem položaju, Šarec odgovarja: »To ni pomembno, temveč je pomembno, da smo dobili kakovostnega človeka za finančni resor. Verjamem, da bo s svojimi izkušnjami pripomogel, da bo vlada delovala dobro, kajti finančni minister je izjemno pomemben.« Položaj finančnega ministrstva, vodenje katerega po koalicijskem dogovoru spada pod okrilje LMŠ, bo tako najverjetneje zasedel Andrej Bertoncelj. Šarec, ki je izrazil prepričanje, da bo vlada septembra dobila podporo v državnem zboru in začela z delom, bo v torek in sredo opravil pogovore z vsemi ministrskimi kandidati. »Po teh pogovorih bom lahko ocenil, kako bomo sodelovali v prihodnje.« Kot pravi, so bili kandidati izbrani izključno glede na njihovo strokovnost. »Kot predsednik vlade moraš okoli sebe zbrati ljudi, ki vedo več od tebe, kajti edino to je lahko zagotovilo za uspešno delo.«


Kmetijstvo je po besedah Šarca v Sloveniji pomembna panoga, zato meni, da je potrebno delovati v smeri povečanja samooskrbe in izboljšati odnos do kmetijstva. »Nekateri so tudi za Dejana Židana govorili, da se za predsednika Socialnih demokratov ne spodobi, da je kmetijski minister. To so grde besede, kajti kmetijsko ministrstvo je izjemno pomembno. Slovenci izviramo vsi iz kmetijstva, saj v zgodovini nismo imeli svoje aristokracije, tako da so tukaj temelji slovenstva.« Na vprašanje, ali se zavzema za krepitev intenzivnega kmetijstva, Šarec odgovarja, da je zanj intenzivno kmetijstvo vsako tisto, ki ne vključuje tega, da mora nekdo ob delu na kmetiji hoditi še v službo, kakor sta morala tudi njegova starša. Hkrati je izrazil mnenje, da je potrebno spodbujati tudi ekološko kmetijstvo v državi.



Jure Zauneker
Premier Marjan Šarec na sejmu Agra v Gornji Radgoni. 
marjan šarec agra