vestnik

Šarec na kmetijskem ministrstvu ni obdržal ne Buzetijeve, ne Krajčiča

Rok Šavel, 14. 10. 2023
Damjana Nemeš
Tatjana Buzeti ni bila ponovno imenovana za državno sekretarko.
Aktualno

Z razrešitvijo kmetijske ministrice Irene Šinko je mandat prenehal tudi državnima sekretarjema Tatjani Buzeti in Dariju Krajčiču, ki sta bila razrešena in nista bila ponovno imenovana.

Državni zbor je na včerajšnji seji z 49 glasovi za in enim proti razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, ki se je tako uradno poslovila od vodenja ministrstva. Z njenim odhodom je mandat prenehal tudi državnima sekretarjema Tatjani Buzeti in Dariju Krajčiču, ki ju je vlada razrešila na dopisni seji, a novih državnih sekretarjev ni imenovala. Prekmurski pridih kmetijskega ministrstva je torej z odhodom ministrice, državne sekretarke in še pred tem vodje kabineta Dejana Süča, povsem izginil. V Prekmurju je bil sicer rojen tudi Krajčič, nekdanji poslanec LMŠ, ki je moral odstopiti kot poslanec zaradi ukradenega sendviča, tudi zaradi poziva svojega takratnega strankarskega šefa in predsednika vlade Marjana Šarca. Slednji je danes obrambni minister in po razrešitvi Šinkove začasni, za največ tri mesece, kmetijski minister.

Na preostalih ministrstvih, kjer je prišlo do odhoda oziroma zamenjave ministrov, so se nekatera prosta mesta državnih sekretarjev sicer nemudoma zasedla, ponekod tudi z dosedanjimi državnimi sekretarji, ministrstvo za kmetijstvo pa tako zaenkrat ostaja brez državnih sekretarjev.

Buzetijeva, ki je diplomirala na področju biotehnologije in končala specializacijo s področja mednarodnega managementa, je bila za državno sekretarko imenovana 1. julija, sicer pa je znana tudi po tem, da je pred leti v Fokovcih kupila zapuščeno vilo na Vidovem bregu in jo revitalizirala ter s partnerjem začela ekološko pridelovati zelišča in začimbe. Vrsto let je delala sicer na zdravstvenem ministrstvu, bila pa je zaposlena tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

kmetijsko-ministrstvo tatjana-buzeti razrešitev državna-sekretarka irena-šinko vlada-rs