vestnik

Sava odgovarja Počivalšku: Smo v zelo dobri kondiciji! Koliko so vlagali v Pomurju in kaj kažejo številke?

Rok Šavel, 3. 2. 2022
Sava d.d.
V zadnjih letih so v Moravskih Toplicah med drugim postavili nove hiške v Prekmurski vasi Ajda.
Aktualno

V poslovni skupini Savi so se odzvali na navedbe, da naj v zadnjem obdobju ne bi vlagali v svoje kapacitete in ob tem bili tudi v ekonomskih težavah.

V najbolj vročo temo ta hip so se vmešali še neporedno v Savi kjer odgovarjajo na navedbe v medijih, ki jih je sprožil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Minister je namreč glede prodaje 43-odstotnega Yorkovega deleža v Savi madžarskim investitorjem oziroma možnosti uveljavljanja predkupne pravice državnih lastnikov dejal, da si bo sicer prizadeval za uveljavitev predkupne pravice, a da zgodba ni črno-bela.

Kot je poudaril, je treba najti rešitev za Savo, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov in z neinvestiranjem v zadnjem obdobju. Spomnimo, družba Prestige Tourism, ki kupuje Yorkov delež obljublja 200 milijonov evrov vložka v razvoj družbe.


V zadnjih letih za 80 milijonov evrov investicij


V krovni Savi zanikajo ekonomske težave Save Turizem in pravijo, da so v zelo dobri kondiciji. Ob tem so, kot so poudarili, z naskokom največja turistična družba v Sloveniji, leto 2021 pa so glede na skoraj petmesečno zaprtje zaključili z odličnim rezultatom. Ob tem, da so kot največji zaposlovalec v turizmu, zaposlujejo več kot 1000 oseb, kljub epidemiji in zaprtju kapacitet obdržali veliko večino zaposlenih, pa so v zadnjih petih letih izvedli za nekaj manj kot 80 milijonov evrov investicij, prenovljenih pa je bilo preko 1000 hotelskih sob. "Prenove v kapacitete na Bledu, slovenski obali in termalnem delu, so bile izvedene izključno z lastnimi sredstvi in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi pod budnim očesom priznanih mednarodnih svetovalcev Cedar Capital in Netex. Prejele so več priznanj in so po ocenah tuje in domače javnosti kreativne, napredne in trajnostne," sporočajo v največji turistični družbi pri nas, ki upravlja 18 hotelov, 4 apartmajska naselja, 2 bungalov naselja, 4 kampe, 2 glampinga, golfsko igrišče in veliko število nepremičnin ter zemljišč in ima v lasti več kot 2.600 sob, poleg tega pa dodatno upravlja še z malo manj kot 500 sobami in enotami. Kot še poudarjajo, so vsa leta od 2012 dalje skokovito povečali obseg poslovanja ter dosežene ravni dobička iz poslovanja in so tako v letu 2019 ustvarili 104 milijone evrov prometa, 12 milijonov evrov neto dobička in 21 milijonov evrov EBITDA (dobička iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo). To jim po njihovih navedbah omogoča poplačilo vseh kreditov iz poslovanja v času, ki je krajši od dveh let, zato pa so tudi zadnja leta pri vseh bankah razvrščeni v najvišji bonitetni razred.


"Ob tem Sava Turizem d.d. svoje pogodbene obveznosti izpolnjuje na rok in ne ne pri bankah in ne pri dobaviteljih v zamudi niti za en dan. Gre za podjetje, ki je v celoti zmožno izpeljati in samostojno financirati strategijo, ki je povsem v skladu z veljavno turistično strategijo Republike Slovenije," so še poudarili.

Necenzurirano prenos
STA
Kot smo že pred dnevi prvi razkrili na Vestnik.si, in zdaj tudi dobili uradno potrditev, se je v boj za Savo vmešala tudi Modra zavarovalnica Boruta Jamnika, ki nakup deleža prepoznava kot dobro naložbeno priložnost.

Vlaganja v pomurske kapacitete

Kot so za Vestnik pojasnili v Savi Turizem, so v preteklih letih v Termah 3000 – Moravske Toplice prenovili del luksuznih sob v Hotelu Livada Prestige, drugi del prenove sob pa je v tem trenutku v izvajanju, postavili nove hiške v Prekmurski vasi Ajda, prenovili restavracijo v Hotelu Ajda, prenovili vse tri hotelske bazene, prenovili notranji termalni park in postavili Prekmurski most zdravja in dobrega počutja, ki povezuje hotelski kompleks in notranji vodni park. V Zdravilišču Radenci pa so prenovili mineralne kopeli in postavili nov Salon zdravja s prostorom za Hennovo pitno kuro in mineralne kopeli za roke.

Kaj piše v poslovnem poročilu?

Poslovno poročilo skupine Sava d.d. sicer razkriva, da je ta imela konec leta 2020 za 135 milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih finančnih obveznosti, ob upoštevanju dodatnih obveznosti iz naslova obresti in nadomestil družbe Sava, d.d., pa te obveznosti znašajo 138,5 milijona evrov. Trenutno je največ govora o prodaji 43-odstotnega deleža v Savi, ki si ga lasti sklad York, madžarskim investitorjem. Dogovor je bil že sklenjen, neuradno je govora o kupnini v višini 38 milijonov evrov, zdaj pa imata državna SDH in Kad, ki si skupaj lastita slabih 47-odstotkov deleža Save, 30 dni časa za uveljavitev predkupne pravice. York, SDH in Kad so tudi upniki družbe, do katerih ima Sava še okoli 50 milijonov dolga, rok za poplačilo pa so Savi podaljšali do konca letošnjega junija. V nakup Save se je sicer vmešala tudi Modra zavarovalnica, kar smo prvi poročali na Vestnik.si.


PREBERITE ŠE: Modra zavarovalnica potrdila zanimanje: Nakup deleža v Savi dobra naložbena priložnost

sava-turizem zdravko-počivalšek prodaja-save sava-d.d.
Kaj zdaj berejo drugi