vestnik

Se lahko zgodi, da ne bodo mogli na morje?

A. Nana Rituper Rodež, 17. 5. 2020
Igor Napast
Fotografija je simbolična.
Aktualno

ZZZS zagotavlja 165 tisoč evrov za 581 pomurskih otrok – Ne vedo, kako in ali se bo izvedlo

Vsako leto je na zdravstveno letovanje v Otroški počitniški dom Murska Sobota (OPD MS) v Baški na Hrvaškem odšlo 581 pomurskih otrok, zaradi zajezitve pandemije in varnostnih ukrepov pa se letos še vedno ne ve, kako in ali sploh se bo izvedlo letos. V tem času so običajno objavili razpis za zdravstveno letovanje otrok, šolarjev in mladostnikov od petega do devetnajstega leta, ki imajo najmanj dva zapisa v zdravstveni kartoteki. Letos pa je drugače. Čeprav je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odobril glavnemu izvajalcu Društvu prijateljev mladine (DPM) Slovenije sredstva za izvedbo, do podpisa pogodb zaradi negotovosti še ni prišlo.

»Tudi letos je v ta namen za 581 otrok iz Pomurja namenjenih 165 tisoč evrov,« je povedal Ivan Tibaut, vodja murskosoboške enote ZZZS. Žal ne morejo podpisati pogodbe, saj ne vedo, ali in pod kakšnimi pogoji se bo letovanje izvedlo, dodaja. »Upamo, da bo več znanega še ta mesec in da bodo lahko tudi letos otroke odpeljali na morje.« Sicer pa je kot že nekaj let doslej za desetdnevno zdravstveno letovanje otrok z območja UE Murska Sobota razpisanih 277 mest, z UE Gornja Radgona 100, z UE Lendava 112 in z UE Ljutomer 92 mest.

Baska
Arhiv DPM Murska Sobota
Vsako leto je na zdravstveno letovanje odšlo 581 otrok iz Pomurja. Čeprav so sredstva že odobrena, je letos izvedba še pod vprašajem. Foto Arhiv DPM Murska Sobota

»V začetku maja še ne vemo, kaj natančno lahko pričakujemo,« nam je povedala Nataša Klepec, ravnateljica OPD MS. Dodatno oteži razmere to, da je otroški dom, kamor vozijo otroke, na Hrvaškem. ZZZS za zdravstveno letovanje prispeva 277,70 evra na otroka za deset dni, starši so lani plačali 87,30 evra do polne, ekonomske cene, ki znaša 375 evrov, v letošnjem letu, če bo letovanje izvedeno, pa bi bil prispevek staršev nekaj evrov višji, nekaj manj kot 100 evrov, pove Klepčeva. Zavedajo se, da je zdravstveno letovanje izjemnega pomena za otroke, zato DPM MS pri plačilu tudi dodatno priskoči na pomoč tistim staršem, ki ne zmorejo plačati razlike, ali omogočajo letovanje otrokom iz socialno ogroženih družin, ki ne izpolnjujejo pogojev za zdravstveno letovanje, ter tudi otrokom s posebnimi potrebami. Lani je 93 otrok iz Pomurja letovalo brezplačno.

Otroški počitniški dom Murska Sobota v Baški je vsako leto sprejel poleg 581 otrok na zdravstvenem letovanju še otroke v šoli v naravi, otroke in mlade, ki so jih pripeljala društva, organizacije ali fundacije, šolarje iz preostale Slovenije, prav tako pa predvsem zunaj sezone tudi družine in odrasle. Skupaj z mentorji, spremljevalci in vsemi, ki so skrbeli za otroke, je lani v Baški bivalo 1150 oseb.

Baska-1024x613
Arhiv DPM
MOMS je za letošnjo pomlad načrtovala sanacijo strehe na počitniškem domu v Baški, a zaradi nastalih razmer se bodo dela lahko začela najprej jeseni. Foto Arhiv DPM



Sanacija počitniškega doma v Baški

Že nekaj let so v DPM Murska Sobota opozarjali na nujnost zamenjave stare salonitne strehe na počitniškem domu v Baški z ekološko neoporečno in predpisano opečno kritino. Mestna občina Murska Sobota, ki je lastnica objekta, je letos odobrila sredstva za zamenjavo kritine in elementov strešne konstrukcije objekta ter že sklenila pogodbo z izbranim ponudnikom, družbo Montim storitve iz Jesenic na Dolenjskem, v vrednosti dobrih 83 tisoč evrov.

Sanacijo, ki je bila predvidena to pomlad, so zaradi epidemije koronavirusa in z njo povezanega zaprtja državnih mej morali preložiti na jesen, saj velja v mestu Baška po občinskem odloku v turistični sezoni prepoved gradbenih del, to je od 15. maja do 30. septembra tekočega leta. Če se bodo razmere glede epidemije uredile, bi dela lahko začeli oktobra. Obnova strehe se bo izvajala tudi v skladu z navodili Uprave za zaščito kulturne dediščine na Reki, saj dom stoji v starem mestnem jedru, ki je pod spomeniškim varstvom.

baška Vestnik