vestnik

(Mižekov sklad) »Še nam so se orosile oči, ko smo videli otroke«

A. Nana Rituper Rodež, 12. 7. 2021
Osnovna šola IV Murska Sobota
Sredstva iz Mižekovega sklada so namenili za nakup vrtiljaka za gibalno ovirane. Foto Osnovna šola IV Murska Sobota
Aktualno

Lepo je nekoga razveseliti in mu prižgati iskrice v očeh,« je dejala Mojca Šušek, ena od pobudnic dobrodelne akcije, ob tem ko so namensko zbrana sredstva iz Mižekovega sklada namenili za drug, prav tako plemenit namen.

Pred leti je tudi na njeno pobudo stekla akcija Pomežik Mižeku, hkrati so pri humanitarnem društvu Upornik ustanovili Mižekov sklad, v okviru katerega so zbrali nekaj čez 5000 evrov za pomoč Nikolaju Koršiču Mižeku. Spomnimo, da je ta po hudi prometni nesreči postal tetraplegik, ni več mogel uporabljati ne rok ne nog, dneve pa je preživljal v domu s še dvema starostnikoma v sobi, ležal je v postelji in gledal v zrak.

nikolaj-koršič, mižek, pomežik-mižeku
osebni arhiv
Nikolaju Koršiču - Mižeku so hoteli omogočiti kakovostnejše življenje in popestriti dneve, ko je nepremično ležal v postelji.

Na pobudo prijateljev so zbirali sredstva za nakup naprave, ki bi mu pomagala pri komuniciranju s svetom, računalnika z možnostjo brezročnega upravljanja. Še pred nakupom je na pomoč priskočil Peter Podlunšek in jim računalnik komunikator podaril, hkrati pa priskrbel še televizor. Za pomoč so organizirali tudi prostovoljce dijake, Mižek je komunikator preizkusil, zaradi epidemije pa v naslednjih mesecih ni mogel imeti stika z obiskovalci. So pa v Domu starejših Rakičan zanj preuredili sobo, tehnika pa je Mižeku krajšala trenutke osamljenosti.

nikolaj-koršič, mižek, pomežik-mižeku
Vida Toš
Mižek je zadnja tri leta priklenjen na posteljo, premika lahko le glavo. Računalnik, ki bi ga lahko upravljal z usti, bi mu krajšal čas in zaposlil njegove možgane.

Zbrana sredstva v skladu so lahko namenili za fizioterapijo. Žal pa je Mižek, ki se je ves čas bojeval tudi s težavami z dihanjem in pljučnicami, lani novembra umrl. Zato so preostala sredstva v višini 4000 evrov namenili za sofinanciranje zunanjega igrala, vrtiljaka za gibalno ovirane otroke, ki so ga v preteklih dneh postavili pri Osnovni šoli IV v Murski Soboti. »Zdi se nam prav,« je dejala Mojca Šušek, »da se denar, ki se je namensko zbiral za gibalno ovirano osebo, nameni nekomu, ki se prav tako srečuje z gibalno oviranostjo. Zato smo sredstva namenili otrokom. S tem bodo podarjena sredstva dosegla drug, a prav tako plemenit namen, prepričani pa smo, da bi bil Mižek vesel, če bi to vedel.«

Otroci na vrtiljaku neizmerno uživajo in komaj čakajo, da pridejo na vrsto, je povedala Metka Kuharič Rovšnik, v času postavitve ravnateljica Osnovne šole IV Murska Sobota. Že leta 2018, ko so pred šolo postavili nova igrala, je arhitektka v načrt otroškega igrišča vrisala tudi vrtiljak za gibalno ovirane, a si ga, ker stane 8200 evrov, niso mogli privoščiti. »Učenci šole so podobnega preizkusili v gibalnem parku v Avstriji in bili navdušeni. S pomočjo sredstev Mižekovega sklada in donatorja iz lokalnega okolja nam ga je uspelo kupiti in postaviti, zato smo zelo veseli.« Na vrtiljaku je prostor za šest oseb, od tega za dva invalidska vozička.

Boris Krabonja
M24
Pri zbiranju sredstev jim je na pomoč priskočil tudi mariborski Upornik in Boris Krabonja.

»Še nam so se orosile oči, ko so nam iz šole poslali fotografije veselih in zadovoljnih otrok na vrtiljaku,« nam je ganjen povedal Boris Krabonja iz Humanitarnega društva Upornik, kjer so priskočili na pomoč, da so lahko za Mižekov sklad odprli transakcijski račun in zbirali dobrodelna sredstva. Mariborski Upornik se sicer ukvarja z drugačnim zagotavljanjem pomoči, a so za to plemenito dejanje naredili izjemo.

»Učenci šole so podobnega preizkusili v gibalnem parku v Avstriji in bili navdušeni. S pomočjo sredstev Mižekovega sklada in donatorja iz lokalnega okolja nam ga je uspelo kupiti in postaviti, zato smo zelo veseli.«

Arhiv OŠ IV Murska Sobota
Vrtiljak
dobrodelnost pomežik-mižeku boris-krabonja otroci
Kaj zdaj berejo drugi