vestnik

Še nekaj dni časa imate, da vložite vlogo za državno in Zoisovo štipendijo

Vestnik.si, 24. 8. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Približujejo se roki za oddajo vlog za prejemanje državne in/ali Zoisove štipendije. Prvo vlogo za državno štipendijo morate dijaki oddati do konca avgusta, študenti pa do konca septembra, za Zoisovo pa v začetku septembra oziroma oktobra.

Za pridobitev državne štipendije dohodek gospodinjstva od 1. marca letos dalje ne sme presegati 1269,24 evra na osebo. Državna štipendija pripada upravičencu od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge, izplačuje pa se 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Dijaki so tako do štipendije upravičeni s prvim septembrom, študenti pa s prvim oktobrom. 

Za nadaljnje prejemanje štipendije po novem ni več treba oddati vloge. Če pa dijak ali študent uveljavljata dodatek za bivanje ali dodatek za uspeh, pa mora dokazila še vedno predložiti oziroma poslati na pristojni center za socialno delo. "Ko gre za prehod s I. stopnje na II. stopnjo izobraževanja ali za prehod PTI - poklicno tehniško izobraževanje (3 + 2), je treba oddati novo vlogo, saj v tem primeru ne gre za nadaljnje prejemanje državne štipendije," poudarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

V lanskem letu je državno štipendijo prejemalo 43.260 dijakov in 22.462 študentov, povprečna višina štipendije je bila 124 evrov. 

Od letošnjega šolskega leta lahko dijaki in študenti hkrati prejemajo tako državno kot Zoisovo štipendijo. Vloge je treba oddati pri krajevno pristojnem Centru za socialno delo, po pošti ali preko portala eUprava. 

Rok za oddajo vlog za Zoisovo štipendijo je 9. september za dijake in 10. oktober za študente. Zoisove štipendije so namenjene dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti. 

štipendija zoisova-štipendija državna-štipendija