vestnik

Se situacija v regiji izboljšuje? Nižjo tedensko incidenco od Pomurja imata le še dve regiji

Vestnik, 5. 2. 2021
Niko Časar
Boljše podatke tedenske incidence imata le še zasavska in savinjska statistična regija.
Aktualno

Inšpektorat za šolstvo in šport ne zaznava večjih kršitev in neupoštevanja priporočil v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci uvodoma ponovila včerajšnjo odločitev vlade, da sproščanje dejavnosti ne poteka več po regijskem principu. Sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 1067, v bolnišnicah pa je hospitaliziranih 988 bolnikov. To pomeni, da je eden kriterij za prehod v oranžno fazo izpolnjen, da se bodo sproščale še dodatne dejavnosti pa mora tudi povprečje okužb pasti pod tisoč.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države je 772,3, v pomurski regiji pa 792,9. Sedemdnevna incidenca v Sloveniji znaša 358,7, v Pomurju pa 341,8. Naša regija je tako padla pod slovensko povprečje, boljše podatke tedenske incidence imata le še zasavska in savinjska statistična regija. 

Bratuša je še povedala, da so se danes odprli muzeji, knjižnice in galerije, jutri pa bodo sledila še smučišča. Napovedala je, da bo popoldan še ena novinarska konferenca, na kateri bodo pojasnili sprostitve dejavnosti v gospodarstvu. Spomnila pa je, da v veljavi ostajajo omejitev zbiranja, prepoved prehoda med občinami in policijska ura. 

Današnji gost je bil Simon Slokan, glavni inšpektor na Inšpektoratu Republike Slovenije za šolstvo in šport. Povedal je, da je inšpektorat v vzgojno-izobraževalnih zavodih opravil 1435 nadzorov, večjih odstopanj od normativov pa ni bilo. Ugotavljajo namreč, da so zavodi dobro pripravljeni in upoštevajo priporočila NIJZ. Dotaknil se je tudi nošenja zaščitnih mask, o čemer potekajo številne razprav. Zatrdil je, da maske niso obvezne za otroke, mlajše od šest let, za otroke, ko so v matičnih oddelkih, pa tudi za učitelje do 5. razrede, vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev pri neposrednem izvajanju aktivnosti z otroki. So pa maske v vrtcih obvezne takrat, ko se aktivnosti ne izvajajo neposredno z otroki. 

ed4f2c06204ecdf6a2aa3e5a4687a89e
Osebni arhiv
Simon Slokan

Slokan je še spomnil, da odgovornost v zavodih ni le na plečih ravnateljev, pač pa se morajo svoje odgovornosti zavedati vsi. Ostale uporabnike storitev pa je pozval k spoštovanju ukrepov, da se zaposleni v zavodih ne bodo znašli v položajih, ko se bodo morale obračati po pravno pomoč. Kot je dodal, namreč prihaja do različnih stisk ravnateljev, groženj in pritiskov na njihovo delo. 

koronavirus simon-slokan maja-bratuša