vestnik

Se v Murski Soboti obeta preobrat in bo za župana ponovno kandidiral Jevšek?

Rok Šavel, 3. 10. 2022
Niko Časar
V političnih kuloarjih so se razširile govorice, da naj bi Aleksander Jevšek razmišljal o ponovni kandidaturi za soboškega župana.
Aktualno

Presenetljive govorice smo preverili neposredno pri kohezijskemu ministru.

Dogajanje okoli lokalnih volitev, ki bodo na sporedu 20. novembra, je v polnem zamahu in politične stranke mrzlično iščejo županske kandidate in kandidate za zapolnitev svetniških list. Verjetno najpomembnejša trdnjava v regiji je Mestna občina Murska Sobota, ki jo zadnja dva mandata, predvsem po zaslugi Aleksandra Jevška, obvladujejo Socialni demokrati (SD), a letos bi se lahko boj bistveno bolj zapletel. Jevšek je namreč junija zapustil župansko funkcijo in se pridružil ekipi premierja Roberta Goloba, saj je v vladi zasedel mesto ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Boj za soboško občino je tako postal veliko bolj odprt, poleg tega se bodo vanj vpletli tudi Golobovi, ki bodo še ta teden predstavili svojega županskega kandidata.

PREBERITE ŠE:

(FOTO) To je kandidat SD za župana soboške občine. Jevšek: Je nov obraz v našem prostoru, a izjemno razvojno usmerjen


(INTERVJU) Aleksander Jevšek: »Lokalne volitve so povsem druga zgodba kot državnozborske volitve«


Govoric ni kategorično zanikal


V soboškem SD-ju so pohiteli in kot prvi že sredi julija napovedali doslej politično neznanega Damjana Anželja za svojega županskega kandidata, toda v zadnjih dneh so se začele razširjati močne govorice, da naj bi se za obrambo primata stranke v Murski Soboti utegnil vrniti Jevšek, ki bi tako ponovono kandidiral za župana kljub temu, da je funkcijo zapustil in, kot je tudi sam povedal v intervjuju za naš časopis, aktivno sodeloval pri izbiri Anželja za kandidata SD. Glede na vsa dejstva, bi bilo sila presenetljivo, da bi Jevšek želel zapustiti veliko bolj prestižno funkcijo v vladi, kjer je ravno v zaključni fazi sprejema operativnega programa za izvajanje kohezijske politike 2021-2027, težke 3,2 milijarde evrov, zato smo špekulacijo preverili neposredno pri nekdanjemu soboškemu županu.


"Brez komentarja," se je glasil odgovor Jevška, ki tako ni zanikal, niti potrdil, da je njegova morebitna vrnitev dejansko na mizi. Po besedah Timija Gomboca, tajnika Območne organizacije SD Prekmurje, je sicer Jevškova ponovna kandidatura bila vselej ena izmed možnosti, a da zaenkrat Anželj ostaja njihov kandidat za župana. V vsakem primeru, pa bo, kot nam je tudi Jevšek sam pritrdil, kmalu vse jasno, saj je kandidature moč vložiti do 20. oktobra. Naj dodamo, da Jevšek ne bi bil prvi, ki bi si zaželel ekspresne vrnitve na županski stolček po odhodu v državno politiko, saj je to že nekaj časa nazaj napovedal tudi Janez Magyar, ki se bo spet podal v boj za župana lendavske občine. Res pa je, da je Magyar "le" poslanec opozicijske SDS, Jevšek pa kohezijski minister v vladi.

aleksander-jevšek lokalne-volitve mestna-občina-murska-sobota kandidatura