vestnik

Še veliko objektov z nevarno kritino

Majda Horvat, 26. 4. 2020
Wikimeida
Pri odstranjevanju azbestnih odpadkov se je treba zaščititi zaradi škodljivih vplivov na zdravje, torej upoštevati ukrepe za varstvo pri delu in varovanje okolja. Foto Arhiv Vestnika
Aktualno

V občini želijo ustaviti neprimerno ravnanje z azbestnimi odpadki

Občina Črenšovci bo v prihodnje občanom in gospodarskim družbam oziroma podjetnikom sofinancirala pravilno odstranjevanje azbestne kritine v višini stroška odlaganja te kritine na odlagališču Cero v Puconcih. Cena odlaganja je 216,85 evra za tono, v tej višini pa bo občina tudi sofinancirala odstranjevanje azbestnih plošč s streh stanovanjskih objektov, garaž, drvarnic, kmetijskih objektov in drugih zasebnih objektov, namenjenih gospodarski dejavnosti.


Pravilnik o sofinanciranju ravnanja z azbestnimi odpadki je občinski svet sprejel na seji 5. marca letos, s tem da je subvencijo mogoče uveljavljati samo za načrtovano odstranjevanje azbestnih odpadkov in ne za že odstranjene in nekje skladiščene. 


V proračunu je za ta namen zagotovljenih dva tisoč evrov, to proračunsko postavko pa so v tej višini dodali po predlogu oziroma amandmaju svetniške skupine NSi. Ta je tudi ugotavljala, da je v občini še vedno veliko objektov s takšno kritino.

V povprečju medobčinski inšpektorat obravnava dva do tri primere nepravilnega ravnanja z azbestnimi odpadki na leto, lani pa so imeli v občini en primer nezakonitega odlaganja kritine v naravi. Občinski svet je sklep o sofinanciranju odstranjevanja nevarnih odpadkov sprejel v želji, da se ustavi nepravilno ravnanje z njimi.

kritina azbest