vestnik

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine

Vestnik.si, STA, 29. 4. 2024
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na Finančni upravi RS (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2023, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na Fursu. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki oz. osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu, pa je mogoče uveljavljati tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je zavezanec ni že prej.

Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 930.749 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca.

Zavezancev, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, je bilo v tem paketu 364.491 in njim bo Furs preveč plačane zneske vrnil najpozneje do 29. maja. Skupaj gre za 95,4 milijona evrov, povprečni znesek vračila pa znaša 262 evrov.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da bodo pred nakazilom zneska za vračilo izvedli pobote za vse neplačane obveznosti teh zavezancev.

Z doplačili pa je bilo v prvem paketu 130.990 zavezancev. Skupaj 34,9 milijona evrov oz. v povprečju 266 evrov vsak morajo plačati do 29. maja.

Drugi sveženj informativnih izračunov za preostale zavezance bo sledil zadnji dan maja, kdor tudi še takrat ne bo prejel informativnega izračuna, pa bo moral napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 31. julija.

davki sta dohodnina ugovor