vestnik

Leljak: Odlok bi morali sprejeti bolj premišljeno

M.V., 6. 9. 2021
Marina Vrbnjak
Prisoten je bil tudi Igor Dimnik, direktor podjetja Kaliopa. (na sliki skrajno desno)
Aktualno

Zaradi številnih napak v izdanih odločbah pravnim in fizičnim osebam pri odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine Radenci za leto 2021, je župan Roman Leljak sklical izredno sejo.

Z namenom, da se pojasnijo razlogi za nastalo situacijo oziroma nastale napake in da se posredno ugotovi odgovorno osebo za nastale napake, so izredno sejo predlagali Drago Kocbek, Toni Žitek, Štefanija Lesjak, Melita Žitek in Karmen Kaučič.
Seje sta se poleg občinskih svetnikov udeležila predstavnica občinske uprave Zdenka Štefanec in direktor podjetja Kaliopa Igor Dimnik. V dvorano je župan Leljak dovolil vstop trem predstavnikom civilne iniciative, ostali so bili primorani seji prisluhniti na hodniku.
"Sam opažam, da v nekaterih delih nismo naredili prav. Bom iskreno povedal: nisem razumel odloka, ki je bil sprejet," je dejal župan Leljak in poudaril, da bo vseeno potrebno najti pravičen način. "Moja osnovna ideja je bilo povečati nadomestilo za tiste, ki imajo parcele v Radencih in so namenjene prodaji." Pri tem stališču ostaja.
Prejel je dva predloga
Priznal je še, da bi morali odlok o povišanju NUSZ sprejeti bolj premišljeno. "Veliko sem delal na tem, kako predmetno zadevo rešiti. Dobil sem dva predloga, eden je razveljavitev oziroma odprava odloka," je dejal in hkrati pojasnil, da občinski svet pristojnosti, da bi odlok odpravil za nazaj, nima. "Lahko ga odpravimo, a bo veljal od objave v Uradnem listu naprej." Zato so na občinski upravi pripravili avtentično razlago odloka, ki pa bi, po njegovih besedah, veljala za nazaj. S tem bi uspeli, da bi bile pritožbe podane s strani občanov, uspešne.

IMG_20210906_202122
Marina Vrbnjak
Izredna seja v Radencih.

"Tukaj smo, da to popravimo, na en razumen način," je dejal pred glasovanjem. K besedi je pozval tudi direktorja podjetja Kaliopa, Igorja Dimnika, za katerega je dejal, da si delijo krivdo. "Mi smo le pomagali pripraviti odlok," je pojasnil Dimnik in okrcal svetnike, češ da so bili med sprejemanjem  odloka seznanjeni s povišanjem in so vedeli, kaj sprejemajo. Vseeno se je strinjal z županom, da je pot sicer prava.
Svetnik Drago Kocbek, eden od predlagateljev izredne seje, pa je še opozoril, da se z avtentično razlago skuša posegati v odlok. Predlagal je, da vseeno odpravijo odlok, na naslednji redni seji, ki bo naslednji teden, pa sprejmejo novega.
Strinjajo se, da je bilo preveč napak
Občinski svet je na koncu soglasno sprejel, da se v prvi vrsti odločbe s strani Fursa odpravijo. V kolikor se to ne bo dalo doseči, pa se je soglasno sprejela obvezna avtentična razlaga določenih členov odloka, ki bo služila kot pravna podlaga pritožbenemu organu v smeri, da bo lahko upošteval mnenja občinske uprave podane k pritožbam občanom in jih bo na ta način lahko ugodno rešil.
Več v tiskani izdaji Vestnika, ki izide ta četrtek.
radenci občinska-seja izredna-seja nusz