vestnik

(Sejem Agra) To so vsebine, ki jih bo ponujal letos

D. N., 13. 8. 2024
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - AGRA 2024.
Aktualno

Vrata za obiskovalce bodo med 24. in 29. avgustom odprta od 9. do 18. ure

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra bo v Gornji Radgoni potekal med 24. in 29. avgustom. Na sejmu se bo predstavilo 1720 razstavljavcev iz 35 sodelujočih držav, neposredno prisotnih držav bo 20, med njimi prvič tudi Gana. Sejem, katerega država partnerica bo tokrat Bolgarija, bo ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. 

agra-2024, novinarska-konferenca, pomurski-sejem
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - AGRA 2024.

Glavni vsebinski in strokovni poudarki sejma bodo na prehranski varnosti, mladih in inovacijah, digitalizaciji in umetni inteligenci v kmetijstvu, na učinkovitem gospodarjenju z gozdovi, prihodnosti podeželja, prilagajanju podnebnim spremembam, varovanju vodnih virov, še posebej pa letos tudi na ekološkem in ohranitvenem kmetijstvu. 

Poleg komercialnih razstav, na katerih bodo ponudniki iz vseh celin ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo, kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo, pa semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, opremo za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo, bo sejemsko dogajanje obogateno s strokovnimi predstavitvami in srečanji. Vodilna institucija pri tem je vsekakor ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo pripravilo več strokovnih posvetov, pa tudi vsakodnevne degustacije lokalnih ribjih jedi, predstavitve simulatorja sečnje, ekološke kmetije v sodelovanju z zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije, postavili bodo tudi Info točko Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Info točko o možnostih pridobivanja sredstev iz Pomorskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo. 

Druga pomembna institucija, ki bo na sejmu sodelovala šele drugo leto zapored, je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, prisotno bo tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, pa ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Prisotni bodo tudi predstavniki Kmetijskega inštituta Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, Zavod za gozdove, Zveza slovenske podeželske mladine in pa fakultete s področja kmetijstva, vinarstva, vinogradništva in biosistemskih ved. 

Ker bodo tudi letos na sejmu potekale strokovne razstave in predstavitve živali v maneži, so nepogrešljiv del sejma rejske organizacije s področja konjereje, čebelarstva, drobnice, govedoreje, perutnine in prašičereje, pri čemer pa velja omeniti, da zaradi nevarnosti afriške prašičje kuge tudi letos razstave prašičev ne bo. 

agra-2024, novinarska-konferenca, pomurski-sejem
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - AGRA 2024.

Novosti sejma

Kot vsako leto so tudi tokrat organizatorji sejma pripravili nekaj novosti. Med glavnimi je paviljon Čebelji svet, ki ga je oblikovalo kmetijsko ministrstvo z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu ter posledično izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Čebelarska zveza Slovenije, ki si je od leta 2018 lastila paviljon, ga je na osnovi javnega poziva predala v nadaljnjo uporabo Čebelarski zvezi društev Pomurja in Pomurskemu sejmu, v njem pa bodo obiskovalci lahko s pomočjo posebnih očal spoznavali svet čebel. 

Druga pomembna novost Agre je permakulturni center Pomurskega sejma, kjer bodo potekali vodeni ogledi vrtov, svetovanja, strokovni posveti in delavnice. Omenjeni center namreč odslej povezuje vrt Biotehniške šole Rakičan, vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, ekološki poligon, permakulturno-biodinamičen vrt z ekološko hiško iz slamnatih bal, vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin, gozdno-parkovni nasad in povezovalnico podnebnih ciljev oziroma lesen kozolec toplar v vzorčnih sejemskih vrtovih. 

Še ena od novosti sejma je ekološka kuhinja. Poleg ostale vsakoletne kulinarične ponudbe na sejmu bodo obiskovalci tako lahko pokušali tudi hrano iz popolnoma ekoloških surovin. 

agra-2024, novinarska-konferenca, pomurski-sejem
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - AGRA 2024.

Zanimive nagrade za obiskovalce

V hali C3 na razstavnem prostoru agencije Relax in Radia Slovenske gorice bodo obiskovalci lahko izpolnili vprašalnik in sodelovali v nagradni igri za Relaxove turistične pakete, med katerimi so praznično vzdušje v New Yorku za 1 osebo, sedemdnevno kulinarično potepanje po Bolgariji za eno osebo, sedemdnevne all inclusive počitnice na Jadranu za eno osebo ter kulinarično potepanje po Vojvodini in obisk sejma v Novem Sadu za eno osebo. 

Prav tako bo potekal nagradni natečaj Agencije Relax in spletnega medijskega središča Maribor24.si, glavna nagrada bo vikend paket za eno osebo, ki bo ustvarila najizvirnejši foto utrinek Agre 2024. 

Brezplačno parkiranje

Sejem bo za obiskovalce med 24. in 29. avgustom odprt med 9. in 18. uro. Na prostoru sejma bo tudi letos parkiranje brezplačno, bo pa potekal tudi brezplačen avtobusni prevoz iz parkirišča podjetja Arcont do sejma Agra. 

Koliko stanejo enodnevne vstopnice? 

V kolikor se boste odločili za spletni nakup, boste za vstopnico odšteli 7 evrov. Odrasli bodo na prizorišču za vstopnico odšteli 10 evrov, upokojenci in starejši od 60 let 8 evrov, družinska vstopnica za 2 odrasla in 4 otroke do 18 let stane 18 evrov, učenci, dijaki in študentje bodo odšteli 7 evrov, za skupine nad 20 oseb je cena 8 evrov, za skupine nad 20 oseb za učence, dijake in študente pa stane 5 evrov. Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. 

pomurski-sejem sejem-agra