vestnik

Sejem Agra: Vsebinska težišča tudi na podeželski mladini 

Janko Votek, 13. 8. 2019
Nataša Juhnov
 Janez Erjavec, predsednik uprave Radgonskega sejma.
Aktualno

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je na tradicionalni tiskovni konferenci predstavil letošnji program kmetijsko–živilskega sejma Agra. Ta bo odprl svoja vrata v soboto 24. avgusta in bo trajal do 29. avgusta.

Letošnji sejem bo svečano odprl predsednik vlade Marjan Šarec. Obiskovalce bodo na otvoritvi nagovorili še predstavnik dežele partnerice – to je letos sosednja avstrijska Štajerska – evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Sejem se po svojem konceptu ne spreminja od sejmov v preteklosti. Razdelimo ga lahko v dva dela, političnega in poslovnega. Vsebine in predstavitve so prilagojene aktualnim problemom ali top temam v kmetijstvu in izhajajo iz strategije razvoja slovenskega kmetijstva v naslednjem desetletju. V središču političnih razprav, ki jih usmerja ali organizira ministrstvo s stanovskimi organizacijami kmetov in živilsko predelovalne industrije. Vsebinska težišča so na digitalizaciji, podeželski mladini in mladih kmetih, generacijski pomladitvi, inovativnosti, znanju in povezovanju, kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje in ekološkem kmetijstvu.


38fdfa9fd58154e2b0f8fd7cb0b1cb2a
Nataša Juhnov
Nov traktor za razstavo na sejmu.



Pomembna tema bo tudi trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Janez Erjavec je izpostavil, da v komercialnem smislu sejem še naprej beleži rast, saj bo na 71.800 kvadratnih metrih razstavnih površin letos sodelovalo 1850 razstavljavcev iz 32 držav. Od sosednjih držav in držav nekdanje Jugoslavije letos kaže izpostaviti sodelovanje Vietnama. Ta država se zdi eksotična samo na prvi pogled. Z Vietnamom poslovno sodeluje kar nekaj slovenskih živilskih podjetij. Kot nam je pred časom povedal eden od predstavnikov predelovalne industrije, gre za zahteven trg, ki postavlja visoke standarde varnosti, vendar je na trg Vietnama bistveno lažje priti kot na Kitajskega. Vietnam bo na sejmu predstavil svoje najbolj prepoznavne artikle – kavo, čaj in začimbe.

f07ff6d4c00a31026c20c19898ec95e6
Nataša Juhnov
Gozdarski stroj.

Nataša Juhnov
Sejalnica. 
sejem Agra Janez Erjavec tiskovna konferenca