vestnik

(SEJEM MEGRA) Pride 175 razstavljavcev iz 11 držav

D. N., 11. 4. 2024
Jure Zauneker
Zadnji dan na sejmu MEGRA.
Aktualno

Poudarek bo ponovno na izobraževanju za poklice v gradbeništvu in obrtništvu.

Med 17. in 19. aprilom bo na sejmišču v Gornji Radgoni že 33. mednarodni sejem graditeljstva Megra, ki ga bo odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Težišča sejma, na katerem se bo predstavilo 175 razstavljavcev iz enajstih držav, bodo na cestni in železniški infrastrukturi, zagotavljanju trajnostne infrastrukture, energetski sanaciji stavb, trajnostni gradnji, sodobni gradbeni in komunalni mehanizaciji, predstavitvi obrtniških in inštalacijskih del, klimatskih spremembah, obnovljivih virih energije ter izzivih pridobivanja in izobraževanja kadrov. 



Sejem z geslom Gradimo v sožitju z naravo bo predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice, hkrati bo investitorjem ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalcem pa možnost nakupa vrhunske mehanizacije, orodja in opreme. Sejem po besedah Gregorja Ficka, direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ni več le prodajni sejem, kot je to morda bil nekoč, ampak dobiva nove razsežnosti. V ospredju so strokovne predstavitve in izobraževanja.


Strokovni program sejma bo razdeljen na pet sklopov, gradbeništvo, energetika, obrt, komunala ter trajnostne tehnologije in zeleni življenjski slog, pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala se bodo predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki s področja graditeljstva. Ena od ključnih tematskih razprav se bo dotaknila vprašanj o bolj premišljenih posegih v prostor ter izbiri ustreznejših gradbenih materialov in konstrukcij. Sejem bo med drugim ponudil pomembne poslovne priložnosti podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki ponujajo inovativne rešitve na področju načrtovanja, gradnje, proizvodnje gradbenih materialov, strojev in orodij, s svojo ponudbo se bodo namreč predstavile Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. 

Poleg strokovnega dela bodo sejem spremljale druge prireditve, ključni poudarek bo tudi tokrat na izobraževanju za poklice v gradbeništvu in obrtništvu, predstavitvi deficitarnih poklicev, zadnji dan sejma bo potekal tudi tradicionalni izobraževalni in karierni dan slovenskega gradbeništva. 

Na sejmu bo potekalo tekmovanje dijakov v zidanju, tekmovanje osnovnošolcev ter državno tekmovanje mladih kleparjev in krovcev, za obiskovalce pa bodo na voljo različna svetovanja, med drugim energetsko svetovanje Eko sklada ter gradbeno svetovanje.

sejem-megra gornja-radgona