vestnik

Senje za učenje: Možnosti kot nikoli doslej 

A. Nana Rituper Rodež, 25. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Dejan Dravec in Alojz Sraka sta predstavila možnosti izobraževanj za odrasle. Fotografija A. Nana Rituper Rodež
Aktualno

Nikoli doslej še ni bilo na voljo toliko možnosti in sredstev za izobraževanja odraslih, kot jih je zdaj. Da bi čim širši krog odraslih v pomurski regiji seznanili z različnimi programi, pomočmi, podporami in možnostmi financiranje tudi letos v trgovskih centrih organizirajo različne promocije Senje za učenje, ki že osemnajstič po vrsti potekajo v okviru Dnevov slovenskih svetovalnih središč. Ali se lahko vključite tudi vi in vaše podjetje?

Koordinator prireditve v Pomurju je Svetovalno središče Murska Sobota, tik preden se z jesenjo začne aktivna sezona izobraževanj za odrasle pa sta možnosti, ki jih ponujajo, in rezultate minulih izobraževanj predstavila Dejan Dravec, direktor Ljudske univerze Murska Sobota (LUMS) in predsednik Strateškega sveta, in Alojz Sraka, vodja Svetovalnega središča Murska Sobota.


V svetovalnem središču imajo odprta vrata za vse, posameznike in podjetja, ki se želijo pri njih najprej posvetovati glede nadaljnjega izobraževanja, tako so v okviru svetovanj za zaposlene obravnavali 350 posameznikov, v okviru svetovanj za nezaposlene in ranljive skupine opravili tisoč svetovanj za brezposelne in imeli še okoli 400 udeležencev v skupinskih delavnicah, za brezposelne, osebe s posebnimi potrebami, invalide, za osebe v tretjem življenjskem obdobju, zapornike in druge.

df6781285f4fe7dd071a457150e93101
Nataša Juhnov
Starejši od 45 let imajo veliko možnosti za dodatna formalna in neformalna izobraževanja.

Po svetovanju pa želijo, da bi čim več odraslih vključili še v različna formalna in neformalna izobraževanja, ki jih izvajajo in ponujajo različne organizacije za izobraževanje odraslih v regiji, vključno s srednjimi šolami.Za namene izobraževanja je nastal konzorcij petih ustanov, poleg LUMS še Ljudska univerza Lendava, Javni zavod knjižnica Gornja Radgona, LRF Pomurje in Gimnazija Franca Miklošiča, ki s svojimi programi pokrivajo celotno Pomurje. Najpogosteje se izobražujejo na področju računalništva, tujih jezikov, komunikacije s sodelavci in strankami, promocije zdravja, financ in drugega.


Na LUMS pa ponujajo tudi možnost, da tisti, ki so uspešno zaključili izobraževanje ali usposabljanje, pridobijo do 2500 evrov za poplačilo šolnine. Podrobneje pa v Vestniku.

Senje za učenje Dejan Dravec Alojz Sraka izobraževanje odraslih