vestnik

Sašo Ošlaj: "Naše delo se začne, ko drugi že zaključujejo"

Damjana Nemeš, 23. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
»Prva štiri leta sem imel le dopolnilno dejavnost, nato pa sem odprl samostojno podjetje. Tako imamo sedaj osem redno zaposlenih in šest ljudi, ki delajo po pogodbi,« pove Ošlaj, direktor in ustanovitelj podjetja.
Aktualno

Sašo Ošlaj iz Filovec je pred osmimi leti na domačem naslovu zagnal dopolnilno dejavnost Čistilni servis Lipko. Ker je bil takrat še redno zaposlen, si je želel le dodatnega zaslužka, vendar je prvotno globinsko čiščenje avtomobilov, ki se ga je lotil, preraslo meje popoldanske obrti.

Še isto leto je namreč sklenil pogodbo z enim od podjetij za polnjenje kavnih aparatov, s katerim so sodelovali vse do lani, vseskozi pa je širil tudi ponudbo čistilnega servisa. Začetki, kot pravi, niso bili težki, saj je imel zaradi redne službe dobro finančno zaledje. »Prva štiri leta sem imel le dopolnilno dejavnost, nato pa sem odprl samostojno podjetje. Tako imamo sedaj osem redno zaposlenih in šest ljudi, ki delajo po pogodbi,« pove Ošlaj, direktor in ustanovitelj podjetja.

Delajo z vsemi 

Specializirali so se za strojno in ročno čiščenje tal, za čiščenje oken in oken na višini, za globinsko čiščenje sedežnih garnitur, tal in osebnih avtomobilov, za odstranjevanje in nanos premazov na različne talne površine, za generalno čiščenje poslovnih stavb ali hiš po prenovah. Opravljajo tudi dezinfekcijo vseh vrst poslovnih prostorov, proizvodenj in garderob ter pranje zaščitnih mask z dezinfekcijo. Lani so odprli še pralnico, za katero skrbi Ošlajeva mama, in ponudili še obrezovanje drevja na višini. »Delamo s fizičnimi strankami in podjetji, pogodbo imamo sklenjeno tudi z dvema pomurskima občinama, zato je tak širok spekter storitev nujen, da lahko vsem ugodimo.«

Svoje storitve ponujajo izključno strankam iz Pomurja, večino dela za pogodbene stranke pa opravijo v popoldanskem času. »Vsak dan skrbimo za čiščenje prostorov v podjetjih, s katerimi imamo sklenjene pogodbe, in v dvajsetih apartmajih zasebnih lastnikov, s preostalimi zasebnimi strankami se dogovarjamo sproti. Največ dela imamo na območju Mestne občine Murska Sobota ter občin Moravske Toplice in Lendava,« je pojasnil Ošlaj. Sam skrbi za čiščenje oken na višini in za višinsko obrezovanje drevja. »Gre za delo na višini približno dvajsetih metrov, lani smo v ta namen kupili dvigalo. Moram povedati, da se je zadeva dobro prijela pri strankah.«

čistilni-servis-lipko, sašo-ošlaj, lipko
Osebni arhiv
Njihov cilj je, da so zadovoljne tako naše stranke kot naši zaposleni, s katerimi se vsak mesec vsaj enkrat sestanemo na sedežu podjetja.


Ošlaj poleg naštetega skrbi tudi za koordinacijo med strankami in zaposlenimi v podjetju, za katere pripravlja tedenske načrte dela. »Seveda poskrbimo tudi za to, da imajo vsi zaposleni vedno na voljo vse, kar potrebujejo za kakovostno opravljanje storitev. V Filovcih imamo skladišče, kjer imamo shranjen ves material, torej čistila in druge potrebščine, imamo pa tudi dogovor z nekaterimi podjetji, da jim priskrbimo vso toaletno galanterijo. Naš cilj je, da so zadovoljne tako naše stranke kot naši zaposleni, s katerimi se vsak mesec vsaj enkrat sestanemo na sedežu podjetja.«

čistilni-servis, lipko, sašo-ošlaj
Vanesa Jaušovec
Specializirali so se za strojno in ročno čiščenje tal, za čiščenje oken in oken na višini, za globinsko čiščenje sedežnih garnitur, tal in osebnih avtomobilov.


V čistilnem servisu Lipko, ki si je s kakovostnimi storitvami v Pomurju ustvaril dobro ime, o širitvi dejavnosti trenutno ne razmišljajo. Med drugim se srečujejo s pomanjkanjem delavcev. Glavni razlog za to vidi Ošlaj v pretežno popoldanskem delu. »Kdor ima družino oziroma majhne otroke, si težko privošči, da bi delal večinoma popoldne, jaz pa zaradi narave dela in strank, ki jih imamo, ne morem nikomur omogočiti tega, da bi delal le dopoldne. Največ naših dejavnosti se namreč začne takrat, ko drugi že končujejo delo, torej ko ostajajo pisarne in proizvodni prostori prazni.«

čistilni-servis, lipko, sašo-ošlaj
Vanesa Jaušovec
V čistilnem servisu Lipko o širitvi dejavnosti trenutno ne razmišljajo.

Načrti za prihodnost pa so še naprej poslovati pozitivno, s kakovostno opravljenimi storitvami obdržati stranke in morda pridobiti še kakšno novo.

Osebni arhiv
Največ dela imajo na območju Mestne občine Murska Sobota ter občin Moravske Toplice in Lendava.
lipko čiščenje obrezovanje