vestnik

Šest pomurskih predstavnikov v Ligi Ena

I.B., 25. 8. 2018
Jure Zauneker
V letošnji sezoni bo največ pomurskih predstavnikov. 
Aktualno

V začetku septembra se bo pričela 3. sezona Lige Ena, v kateri bo letos tekmovalo šest pomurskih malonogometnih ekip. Skupno 15 klubov bo razdeljenih v pet skupin. 

Slovenska malonogometna zveza (SMZ) je opravila žreb za tekmovanje v 1. slovenski malonogometni ligi na travi za sezono 2018/2019. V tako imenovani Ligi Ena tekmuje petnajst ekip iz cele Slovenije, med njimi pa je tudi šest pomurskih. Že v prejšnji sezoni sta v tem tekmovanju nastopala Klub malega nogometa Pečarovci in Vipoll Stara Nova vas, po letu premora se v ligo vračajo Športno društvo Videm, Športno društvo Ključarovci in Športno društvo Černelavci, nov pomurski predstavnik pa bo Klub malega nogometa Krajna.



Z Gorenjske prihajajo Športno društvo Ribno, Nogometni klub Begne, Nogometni klub Smola in Elmont Bled. Predstavnik celjskega območja je Športno društvo Trnava, Notranjsko bo zastopalo Športno društvo Loška Dolina– Andifit, z dolenjskega konca pa Bubka bar Gofar, Meniška vas in aktualni prvaki Športno društvo Asi– Lok orodjarstvo.

Nova sezona prinaša nekaj novosti

Klubi v Ligi Ena so razdeljeni v pet skupin, znotraj katerih se lahko trije klubi poljubno odločijo za sistem igranja. Če izberejo ligaški način, potem v ligaškem delu v enem dnevu poteka ena tekma. To pomeni, da je posamezna ekipa dvakrat gostitelj in dvakrat gost. Druga možnost je sistem domačina, ki omogoča, da vsaka ekipa enkrat v goste povabi preostali dve ekipi, in se odigrata dve tekmi v enem dnevu. Lahko pa se klubi odločijo tudi za mini turnir in tekme odigrajo v dveh vikendih.
Razvrstitev ekip po skupinah
Skupina A: ŠD Arko Ključarovci,ŠD Černelavci,KMN Pečarovci.
Skupina B:Vipoll Stara Nova vas,KMN Krajna,ŠD Videm.
Skupina C:ŠD Asi – Lok orodjarstvo,NK Begne,ŠD Trnava.
Skupina D:ŠD Ribno,ŠD Loška dolina – Andifit,Elmont Bled.
Skupina E:Bubka bar Gofar Brežice,NK Smola,Meniška vas.


Letošnja sezona prinaša tudi spremembo. Tekme se bodo po novem igrale s petimi igralci v polju in vratarjem. Tekmovanje se bo pričelo 6. ali 16. septembra, odvisno od izbranega sistema igranja. V četrtfinale (pričetek aprila 2019) se bo uvrstilo pet zmagovalcev skupin in tri najboljše drugouvrščene ekipe.


Peter Pust, predsednik Slovenske malonogometne zveze, je dejal, da je SMZ vsako leto močnejša, kar se pozna tudi v Ligi Ena. Pričakuje, da bo tudi tretja sezona uspešen mejnik v razvoju in povezovanju slovenskega malega nogometa. "V Ligi Ena naj bi tekmovale najboljše ekipe iz cele Slovenije. Te ekipe so kakovostne in verjamem, da bomo videli zanimive in napete boje. Tekmovanje je osnovano na podlagi prijav, tako da z vsako sezono pričakujemo še več boljših ekip, ki bodo v naši državni ligi videle potencial za nastopanje. Navsezadnje imajo ekipe z nastopom v Ligi Ena večje možnosti, da prav iz njihovih vrst SMZ izbere igralce, ki bodo nastopali na evropskih in svetovnih prvenstvih," pa je pred novo sezono povedal vodja lige Simon Detellbach in dodal, da je med 15 igralci, vključenih v letošnjo reprezentanco, ki se bo udeležila svetovnega prvenstva Socca Cup na Portugalskem, kar 13 takih, ki so v preteklosti igrali v Ligi Ena.

Liga Ena nova sezona žreb skupin