vestnik

Sestal se bo nov svet zavoda ZD Murska Sobota, a ne v polni sestavi

Rok Šavel, 16. 11. 2023
Jure Kljajić
Dogajanje v zvezi z izborom direktorja soboškega zdravstvenega doma je ponovno dobilo pospešek.
Aktualno

Manjkata dva predstavnika zaposlenih, a vseeno bodo imenovali predsednika sveta zavoda. Ravno tako naj bi končno odločili o objavi razpisa za direktorja soboškega zdravstvenega doma.

Najprej se je mudilo s pričetkom postopkov za imenovanje direktorja soboške zdravstvenega doma, menever zdaj že nekdanjega sveta zavoda ni uspel, sedaj se mudi na drugi strani. Preteklo dogajanje v svetu zavoda je precej razburkalo lokalno sceno in razburilo župane občin ustanoviteljic. Razpis naposled ni bil objavljen, do dogovorjenega roka, 15. novembra, pa so v luči uveljavitve ustanovnega odloka javnega zavoda, župani imenovali predstavnike v nov svet javnega zavoda. Ta bo namreč po novem sestavljen iz devetih članov, poleg dveh predstavnikov zaposlenih in enega predstavnika uporabnikov oziroma zavarovancev, bo v njem kar šest predstavnikov občin ustanoviteljic, ki bodo tako imeli večino in odločilno besedo v upravljanju zdravstvenega doma.

Edith Žižek Sapač, cepljenje, murska-sobota, ministrstvo-za-zdravje
Vanesa Jaušovec
Edith Žižek Sapač

Padla bo odločitev o objavi razpisa, predsedovanje svetu zavoda pa Olgi Belec?


In kdo so novi predstavniki? Olga Belec in Goran Miloševič bosta zastopala soboško občino, Igor Adžič beltinsko, ostale občine pa si predstavništvo delijo, in sicer jih posamezne občine imenujejo po abecednem vrstnem redu. Predstavnica puconske in tišinske občine bo Tadeja Andrejek, predstavnica občin Cankova, Grad, Kuzma in Rogašovci bo Ines Sukič, Mirjana Časar pa bo zastopala občine Gornji Petrovci, Hodoš, Moravske Toplice in Hodoš. Imenovan je bil tudi predstavnik zavoda za zdravstveno zavarovanje - Gorazd Zajc. Svojega dela pa niso opravili v zdravstvenem domu, saj do roka niso imenovali dveh predstavnikov zaposlenih. Volitve so sicer razpisane, a prišlo je do spremembe poslovnika, ki določa, da zaposleni volijo enega predstavnika izmed delavcev plačne podskupine E1 - zdravniki, zobozdravniki, enega pa izmed vseh preostalih zaposlenih. V praksi to pomeni, da bo v vsakem primeru eden izmed članov sveta zavoda zdravnik ali zobozdravnik, kar je seveda zmotilo ostali del zaposlenih, ki jih je v javnem zavodu skupno okoli 400, posledično pa nad tako imenovano pozitivno diskriminacijo plačne skupine E1 bentijo v murskosoboški občini, saj za to, kot opozarjajo, ne obstaja zakonita pravna podlaga in lahko takšno razlikovanje predstavlja kršitev načela enakosti. Kot pojasnjuje direktorica Edith Žižek Sapač, je svet zavoda že nekaj časa brez zdravnikov, poleg tega lahko do diskriminacije pride tudi v nasprotni smeri, sicer pa nima zadržkov, da nov svet zavoda o tem razpravlja in po potrebi to določilo tudi spremeni.

82f42c8af61239f0806523a6a8635cf6
Aleš Cipot
Olga Belec

Že danes se bo namreč svet zavoda sestal na konstitutivni seji, ki jo je kot to veleva odlok, sklicala direktorica, čeprav dveh predstavnikov, torej zaposlenih, še ni. Na tej seji bo imenovan predsednik sveta zavoda, tu naj bi padel dogovor, da bi tokrat to mesto pripadlo predstavnikom občin, pri čemer po naših informacijah še najbolje kaže Olgi Belec. Da predsedovanje svetu zavoda prevzame predstavnica največje ustanoviteljice, je na nek način tudi naravno in razumljivo. Ravno tako naj bi svet zavoda sklenil in pripravil vse potrebno za objavo težko pričakovanega razpisa za direktorja zdravstvenega doma, ki bi potem lahko bil naslednji petek objavljen v uradnem listu. O izbiri direktorja bi pa potem, kot nam je zagotovila aktualna direktorica, ki ji 16. januarja poteče mandat, vendarle odločal svet zavoda v polni sestavi. Zadnjo besedo pa ima tako ali tako svet ustanoviteljic, v katerem sedijo župani.

Vsi pretekli in tudi zdajšnji manevri so namreč tako ali drugače povezani ravno z razpisom in izborom direktorja. Po eni strani je bilo poteze prejšnjega sveta zavoda moč razumeti kot poskus kadrovanja na vrh javnega zavoda, a mimo volje večine občin ustanoviteljic, po drugi strani pa tudi to, novo hitenje, namiguje na poskus zaščite direktorskega položaja. Matematično predstavnika zaposlenih v svetu zavoda niti ne bosta igrala vloge, saj bodo imele občine udobno večino, toda če predstavniki občin ne bodo usklajeni, in se bo poleg aktualne direktorice na razpisu pojavilo še kakšno ime, bi se lahko hitro stvari zapletle. Takšne in drugačne politične igrice v enem izmed pomembnejših in uspešnejših javnih zavodov na levem bregu reke Mure bomo zagotovo še naprej skrbno spremljali.

zdravstveni-dom-murska-sobota svet-zavoda edith-žižek razpis--direktor