vestnik

Sestali se bodo ustanovitelji soboškega zdravstvenega doma, na dnevnem redu še neobjavljeni razpis za direktorja

Rok Šavel, 25. 10. 2023
Jure Kljajić
Z objavo razpisa za direktorja soboškega zdravstvenega doma se še zmeraj zapleta.
Aktualno

Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač je predstavnike sveta ustanoviteljic, torej župane občin ustanoviteljic, povabila na uvodno srečanje ob uveljavitvi novega ustanovitvenega odloka javnega zavoda.

Saga okoli razpisa za direktorja murskosoboškega zdravstvenega doma še ni povsem končana, čeprav so se vsaj na videz strasti po domnevnem "puču" v svetu zavoda nekoliko umirile. Kot smo poročali, je bila v zadnjih tednih večkrat napovedana objava razpisa za direktorja zdravstvenega doma, a do tega vse do danes ni prišlo. Predsednica sveta zavoda Leonida Gačevič nam je prejšnji teden pojasnila, da je besedilo razpisa bilo pripravljeno za objavo v uradnem listu, zato so v svetu zavoda izrazili pričakovanje, da bo nato vendarle objavljen v petek, 20. oktobra. Ni ga bilo. Pojasnilo je pravzaprav razumljivo, saj smo tudi sami v preteklih prispevkih opozarjali na dejstvo, da bo v času objave javnega razpisa v veljavo stopil nov ustanovitveni odlok zdravstvenega doma, kar pomeni, da bo posledično stari odlok, na katerem bi slonel in na katerega bi se skliceval razpis, prenehal veljati. To bi zagotovo bilo pravno sporno, če ne celo nezakonito. V luči zapleta je, kot smo izvedeli, direktorica zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač sklicala uvodno srečanje sveta ustanoviteljic, novega organa, ki se je formalno konstituiral samodejno s pričetkom veljavnosti odloka o ustanovitvi sveta ustanoviteljic. Kljub temu, da po mnenju murskosoboške občine, ki v skladu z odlokom opravlja strokovne naloge za svet ustanoviteljic in mora tako pripraviti ter uskladiti tudi poslovnik organa, uvodno srečanje ne more biti uradno že prva seja sveta ustanoviteljic, saj za to ni izpolnjenih prej navedenih pogojev, pa torej takšno neformalno srečanje županov oz. predstavnikov občin ustanoviteljic, gre za 12 občin iz murskosoboške upravne enote, ostaja na sporedu. Sestali se bodo danes ob 18. uri.


Edith Žižek Sapač, cepljenje, murska-sobota, ministrstvo-za-zdravje
Vanesa Jaušovec
Direktorica Edith Žižek Sapač meni, da je potrebno določene aktivnosti po uveljavitvi novega ustanovnega odloka javnega zavoda, ta je začel veljati 14. oktobra, pospešiti.

Kdo bo imenoval direktorja?


In kaj bo na dnevnem redu? Glavna tema bo nič drugega kot razpis za direktorja zdravstvenega doma. Ni povsem jasno, kdaj bi naj ta sedaj vendarle bil objavljen, jasno pa je, da bo moral biti usklajen z novim odlokom. Še večje vprašanje je, kdo bo novega direktorja izbral oziroma, če bo celo v ekspresno hitrem času lahko prišlo do konstituiranja novega sveta zavoda v skladu z novim odlokom. Ta bo namreč po novem sestavljen iz devetih članov, poleg dveh predstavnikov zaposlenih in enega predstavnika uporabnikov oziroma zavarovancev, bo v njem kar šest predstavnikov občin ustanoviteljic. Dva predstavnika bo imela soboška občina in enega beltinska občina. Ostale občine si bodo predstavništvo delile. En član bo predstavnik občin Puconci in Tišina, en predstavnik občin Cankova, Grad, Kuzma in Rogašovci in en predstavnik občin Gornji Petrovci, Hodoš, Moravske Toplice in Šalovci.


Kot smo izvedeli, je soboški "kviaz" že dal na mizo predlog dveh kandidatov za svet zavoda, in sicer bi to bila Olga Belec, iz kvote Svobode, in Goran Miloševič iz kvote SD. Zaokrožila je govorica, da naj bi beltinska občina v svet zavoda predlagala Metko Lipič Baligač, a nam je župan Marko Virag to informacijo zanikal, saj je poziv za članstvo še odprt, poleg tega Lipič Baligačeva kot podžupanja niti ne more biti imenovana. Svet zavoda se mora konstituirati do 14. januarja 2024, aktualni direktorici pa mandat poteče dva dni pozneje, s 16. januarjem. Besedo pri imenovanju direktorja bo sicer po novem imel tudi svet ustanoviteljic, ki bo tako nadomestil zamuden proces, ko je morala vsaka občina ustanoviteljica k imenovanju direktorja podati soglasje.

zdravstveni-dom-murska-sobota razpis svet-zavoda edith-sapač-žižek kadrovanje