vestnik

Sestanek po incidentu v Fazaneriji: Obeta se zaostritev "navijaške zakonodaje"

Rok Šavel, STA, 22. 2. 2024
alesfevzer.com
Huliganski incident na derbiju med Muro in Mariborom je odločevalce spodbudil celo k spremembam zakonodaje.
Aktualno

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar napovedal več zakonodajnih sprememb za kaznovanje huliganov na športnih dogodkih. Ustanovljena je bila tudi delovna skupina, ki bo strokovno proučila preventivne predloge.

Huliganski moment na nedeljskem derbiju med Muro in Mariborom, v katerem se je zaradi močnega eksplozivnega telesa poškodovalo sedem Murašev, je sprožil močne odzive v slovenski javnosti. Vsesplošni obsodbi zdaj sledijo tudi politične odločitve.


Danes so se tako na to temo sestali predstavniki ministrstva za notranje zadeve in Boštjan Poklukar, predstavniki ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in minister Matjaž Han ter predstavniki Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja. Kot je dejal Poklukar, je v zvezi z varovanjem tekme zahteval poročilo policije, a ga še ni dobil, ravno tako je bil uveden inšpekcijski postopek, v katerem se ugotavlja opravljanje nalog varnostne službe na tekmi. Na ministrstvu za notranje zadeve bodo predlagali dopolnitve kazenskega zakonika, s katerim bi zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. Po besedah Poklukarja takšen člen sicer že obstaja v zakoniku, a ga želijo zaostriti. "Nedeljska tekma je bila kaplja čez rob. Kot družba, država in institucije, smo to dolžni storiti," je poudaril notranji minister. Ravno tako bodo v okviru predvidene novele zakona o nalogah in pooblastilih policije predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah za tiste, ki bodo zaloteni pri prekršku uporabe pirotehnike. V novem zakonu o varstvu javnega reda in miru pa želijo umestiti prekršek na športnih prireditvah, da bodo tudi na prekrškovni strani uvedli možnost sankcioniranja.

"Antihuliganska" zakonodaja že obstaja 

Pred dobrim desetletjem sprejeta zakonodaja je nastala v času, ko so nekatere najbolj agresivne skupine huliganov, članov navijaških skupin največjih slovenskih nogometnih klubov, tedaj poškodovale vlake in avtobuse ter kršile javni red na avtocestnih počivališčih in v gostinskih lokalih. Pogosto se nasprotne navijaške skupine dogovarjajo tudi za medsebojne obračune ali pa do njih prihaja celo brez predhodnega dogovora. Sprejeta je bila zakonodaja, po kateri je policija dobila pooblastila, da lahko huliganom, ki že med potjo kršijo javni red in mir, prepove nadaljnjo pot in udeležbo na tekmah. Prekinitev potovanja oziroma dostop do kraja športne prireditve traja, dokler se športna prireditev ne konča in se udeleženci ne razidejo. Zoper to odločitev, ki ne predvideva dodatne sankcije, ni pritožbe, lahko pa se vloži na sodišče pravno varstvo. Policist lahko osebi, ki je zalotena pri dejanju z znaki nasilja ter je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala s kršitvami javnega reda, takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Izgrednik mora prireditev takoj zapustiti. Če tega ne stori, ga odstrani policist in ga lahko dodatno kaznuje z globo. Policija odredbo v dveh dnevih od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi ali razveljavi. Tistim, ki najmanj dvakrat kršijo ukrep, lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditev.

Po navedbah ministra so na današnjem sestanku predstavnikom OKS in NZS predlagali večji poudarek na ozaveščanju in problematiki ter tesnejšemu sodelovanju z nogometnimi klubi, ki so organizatorji tekem. V naslednjem tednu naj bi se tako sestali strokovnjaki ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, OKS in NZS - delovno skupino bo vodila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, sodeloval pa bo tudi državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan.

294-POKLUKAR
STA
"Športna infrastruktura v Sloveniji že tako ni najbolj bleščeča, vandalizem pa ne sodi nikamor. Tukaj bomo naredili red," je med drugim napovedal notranji minister Boštjan Poklukar.

"Verjamem, da bomo našli rešitve, tako v preventivnem kot v kaznovalnem delu. Že danes je bilo podanih kar nekaj predlogov, tudi glede uvedbe videonadzora na tribunah, ampak to je že strokovno vprašanje. Tisto zakonodajo, ki jo je treba zaostriti, bomo v prihodnjih tednih zaostrili in verjamem, da bodo poslanci podprli te predloge. Eskalacija nasilja na tribunah je nedopustna," je še poudaril Poklukar.


Bobinac o ohranitvi sponzorjev


Kot dober, operativen in učinkovit, je sestanek opisal predsednik OKS Franjo Bobinac. Slednji je poudaril, da se mu zdi zelo pomembno, da v športu skozi zaostreno navijaško zakonodajo zagotovijo, da bodo družine uživale na športnih dogodkih, da se bodo mladi razvijali v še boljše osebnosti in bomo imeli v slovenskem športu še vedno veliko navijačev ter da bodo tudi pokrovitelji še naprej sponzorirali šport in naklonjeni vlaganju v blagovne znamke, ki jih želijo razvijati skozi sponzorstva v športu. "V OKS tej iniciativi dajemo vso podporo in bomo v tej smeri tudi nadaljevali," je napovedal Bobinac.

huliganizem šport nasilje zakonodaja boštjan-poklukar franjo-bobinac