vestnik

Šetinc Paškova nad Magyarja zaradi sumov korupcije, ta ogorčen: "To je precedens"

STA, Rok Šavel, 5. 10. 2023
Občina Lendava
Magyarju se zdi nenavadno, da se državnozborska preiskovalna komisija ukvarja z občinskimi projekti.
Aktualno

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bo nekdanjega poslanca SDS in župana občine Lendava Janeza Magyarja še ta teden prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije zaradi sumov korupcijskih ravnanj v štirih primerih, Magyar očitke zanika in bo zahteval opravičilo.

Po informacijah preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je bila lendavska občina vpletena v "dokaj čudne in sporne odkupe zemljišč v višini več kot 500.000 evrov". Prav tako so na občini "prenapihnili" ceno gradnje večnamenske dvorane, za katero niso imeli zagotovljenih sredstev, je v današnji izjavi za javnost poudarila predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda).


Predlagali bodo revizijo poslovanja lendavske občine


Sumi koruptivnih ravnanj se komisiji porajajo tudi v povezavi z gradnjo čistilne naprave v Hotizi, v povezavi z delovanjem turistične zveze občine Lendava in v povezavi s trgovino Prekmurec. Njen lastnik je bil lendavski župan Janez Magyar, preden je vstopil v politiko, nato pa je podjetje prepisal na svoja sinova.

Omenjena podjetja danes kljub visokim korupcijskim tveganjem "izjemno poslujejo" s četrtnimi skupnostmi v občini Lendava, je opozorila Šetinc Pašek. Člani komisije so zato soglasno sprejeli tudi sklep, s katerim bodo predlagali računskemu sodišču revizijo poslovanja občine Lendava v času, ko jo je oziroma jo vodi Magyar, je dodala.

Med Magyarjem in Šetinc Paškovo obstaja zgodovina


Lendavski župan je za Vestnik dejal, da sicer podrobno ni seznanjen z izjavami Šetinc Paškove, a da ne vidi povezave dela preiskovalne komisije državnega zbora s projekti in delovanjem posamezne občine. "Da si v državnem zboru dovoli sklicati novinarsko konferenco na temo domnevno spornih občinskih projektov, to je precedens," je presenečen Magyar, ki napoveduje, da bo zahteval opravičilo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ne izključuje pa celo tožbe. Kar se tiče očitkov korupcijskih ravnanj,  pravi, da so vse navedene zadeve že bile pregledane s strani pristojnih institucij, tudi s strani KPK, in v nobeni zadevi po njegovih besedah ni bilo odkrito karkoli nezakonitega.

preiskovalna-komisija-dz, milan-jakopovič, mojca-šetinc-pašek, soniboj-knežak
Marko Vavpotič / M24
Član preiskovalne komisije Milan Jakopovič, predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek in podpredsednik preiskovalne komisije Soniboj Knežak

Med Magyarjem in Šetinc Paškovo sicer že obstaja zgodovina še iz poslanske epizode lendavskega župana. Ta namreč zaradi vročitve vabila na sejo komisije sredi državnozborske seje, kar se je zgodilo 21. novembra lani, toži Šetinc Paškovo, ker naj bi mu ta s svojim ravnanjem okrnila dobro ime in čast.

komisija financiranje politika stranke občina kpk volitve janez-magyar mojca-šetinc-pašek občina-lendava