Jesen je čas, ko lahko v naravi nabiramo številne plodove. Eden najbolj priljubljenih jesenskih plodov je kostanj, ki ga lahko uživamo kuhanega, pečenega, v kulinariki se uporablja tudi predelan.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(Razstava Petra Obala) Ne ilustriranje dogodkov, ampak angažirana umetnost
V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so nedavno odprli samostojno razstavo slikarskih del likovnega pedagoga Petra Obala. Dela se dotikajo občečloveških etičnih in moralnih načel. Na ogled do 13. maja.
Kostanji so zreli, ko ježice iz zelene barvo spremenijo v rjavo in odpadejo z drevesa. Kostanji so predvidoma bolj sladki, če se temperature ponoči spustijo pod ničlo. V minulih dneh se je tudi v Pomurju sezona kostanja dodobra začela in v gozdovih je opaziti veliko nabiralcev. Koliko kostanjev pa lahko naberemo? Spomnimo, da je v Pravilniku o varstvu gozdov zapisano, da sme obiskovalec gozda na dan nabrati do dva kilograma kostanja, prav tako ga ne bi smeli nabirati za nadaljnjo prodajo. Ob obisku gozdov je treba upoštevati tudi gozdni bonton in tako ne škodovati gozdu, rastlinam in živalim v njem.
Koliko stane kilogram kostanjev?
Na murskosoboški tržnici boste morali za kilogram kostanjev odšteti med štiri in pet evrov, medtem ko so v trgovinah, kjer prodajajo predvsem marone (debelejše kostanje, ki se gojijo predvsem v Sredozemlju), cene nekoliko višje.