vestnik

Sezona kostanja je v polnem razmahu. Kakšne so cene?

Vestnik.si, 12. 10. 2023
Ines Baler
Sezona kostanja je tu.
Aktualno

Nekateri ga raje sami naberejo, drugi ga kupijo.

Jesen je čas, ko lahko v naravi nabiramo številne plodove. Eden najbolj priljubljenih jesenskih plodov je kostanj, ki ga lahko uživamo kuhanega, pečenega, v kulinariki se uporablja tudi predelan. 

Kostanji so zreli, ko ježice iz zelene barvo spremenijo v rjavo in odpadejo z drevesa. Kostanji so predvidoma bolj sladki, če se temperature ponoči spustijo pod ničlo. V minulih dneh se je tudi v Pomurju sezona kostanja dodobra začela in v gozdovih je opaziti veliko nabiralcev. Koliko kostanjev pa lahko naberemo? Spomnimo, da je v Pravilniku o varstvu gozdov zapisano, da sme obiskovalec gozda na dan nabrati do dva kilograma kostanja, prav tako ga ne bi smeli nabirati za nadaljnjo prodajo. Ob obisku gozdov je treba upoštevati tudi gozdni bonton in tako ne škodovati gozdu, rastlinam in živalim v njem. 

kostanj, gozd, sezona
Ines Baler
Sezona kostanja je tu.

Koliko stane kilogram kostanjev? 

Na murskosoboški tržnici boste morali za kilogram kostanjev odšteti med štiri in pet evrov, medtem ko so v trgovinah, kjer prodajajo predvsem marone (debelejše kostanje, ki se gojijo predvsem v Sredozemlju), cene nekoliko višje. 

kostanj nabiranje tržnica murska-sobota