vestnik

Shod v podporo Ukrajini bo tudi v Ljubljani. Potovanja v Rusijo in Belorusijo so odsvetovana

Vestnik, STA, 28. 2. 2022
px
Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo.
Aktualno

Premier Janez Janša je napovedal shod v podporo Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Shod naj bi potekal v sredo ob 17. uri v Ljubljani, natančnejšo lokacijo pa bo sporočil danes.

Janša je spregovoril za vseevropsko medijsko mrežo Euractiv in opozoril, da Zahod mora ustaviti ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj, saj če bo padel Kijev, bo to imelo posledice za celoten vzhod Evrope. "Sem stoodstotno prepričan, da če Rusija v Ukrajini ne bo ustavljena in če Kijev pade, potem bosta naslednja cilja Moldavija, Gruzija, nato se bodo težave razširile na Zahodnem Balkanu, zatem bodo naslednja tarča baltske države," je dejal Janša.

Janez Janša
STA
Janez Janša


Če bo Rusija uspela s svojo invazijo, bo sledil "domino učinek", je prepričan slovenski premier. Dejal je tudi, da bi se morala "Evropa naučiti kaj iz svoje zgodovine" in namignil na politiko pomirjanja pred drugo svetovno vojno in vojnami v Jugoslaviji. Putina pa je primerjal z nevarnimi osebnostmi iz evropske zgodovine - "ni formule za sodelovanje z ljudmi, ki razmišljajo kot Hitler ali Stalin. Ustaviti jih je treba že na začetku," je dejal. To bo zaradi sankcij, vojaške pomoči in tudi žrtev drago. "Vendar pa bo cena za to, da se ga ustavi zdaj, tisočkrat nižja od cene, če mu mu bomo pustili vzeti Ukrajino," je še dodal Janša.

Odsvetovana potovanja v Rusijo in Belorusijo

Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo. "Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije in Belorusije", je ministrstvo sporočilo na Twitterju.

slovenija rusija ukrajina shod premier
Kaj zdaj berejo drugi