vestnik

Silvestrovanja na prostem ne bo, gostilne odprte neomejeno

STA, 23. 12. 2021
Miha Šoštarič
Silvestrovanj na prostem ne bo, ker jih je težko nadzorovati.
Aktualno

Silvestrovanja na prostem ne bodo dovoljena, bodo pa na silvestrovo lahko gostinski obrati odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami, pogoj pa bo tudi opravljen test. Veljavnost testiranja pri pogoju PCT bo skrajšana, in sicer na 48 ur za PCR-test in na 24 ur za hitri test, je v četrtek sklenila vlada.

Vlada je nove ukrepe potrdila s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu - tam bodo predvidoma objavljene danes in ukrepi bodo predvidoma začeli veljati v petek.



Silvestrovanj na prostem ne bo, in sicer iz enakega razloga, kot je onemogočena prodaja hrane in pijače na sejmih na prostem. "Te žal izjemno težko nadzorujemo in v času širjenja omikrona si povečanih tveganj za zdravje ljudi žal ne moremo privoščiti," je na vladni novinarski konferenci dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Polona Rifelj.

V noči na 1. januar obratovalni čas gostinskih obratov ne bo omejen. Enako kot sedaj bo dovoljena le strežba pri mizah, bodo pa morali gostje - ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika - pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur. Dovoljena bo tudi živa glasba.

silvestrovanje, murska-sobota, ognjemet
Aleš Cipot
Na takšno množično silvestrovanje, kot smo jih bili vajeni, bomo morali še počakati.

Veljavnost testiranja za izpolnjevanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) bo pri testih PCR 48 ur in pri hitrih antigenskih testih 24 ur od odvzema brisa.

Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah bo omejeno na 750.

Za obiskovanje vseh prireditev bo še vedno obvezno izpolnjevanje pogoja PCT in nošenje mask, dovoljene bodo še vedno le prireditve v sedečem režimu s predpisanim razmakom med sedišči. Izjema pri uporabi zaščitne maske bodo po novem nastopajoči na vajah za kulturno prireditev, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Spremenjeni odlok bo tudi določal, da se 24. in 25. decembra ter 31. decembra in 1. januarja dovoli zasebno zbiranje oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev. Pri tem se priporoča, da se vse osebe, starejše od šest let, pred takšnim druženjem testirajo.

Na prevzemnih mestih ne bo več dovoljeno uživanje hrane in pijače.

vlada ukrepi koronavirus gostinstvo prebivalstvo
Kaj zdaj berejo drugi