vestnik

(SILVESTROVANJA) Vlada bo danes določila ukrepe. Se bo treba pred vstopom v lokal samotestirati?

Vestnik, STA, 23. 12. 2021
Aleš Cipot
Bodo silvestrovanja na prostem odpovedana? Znano bo danes.
Aktualno

Od danes morajo v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. V trgovinah pa od danes velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov, je odločila vlada. Na današnji seji naj bi vlada po napovedih sprejela še nekatere dodatne ukrepe.

Z naštetimi ukrepi vlada sledi predlogu epidemiološke stroke in mnenju strokovne skupine za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar z 20. decembra, da je treba zaostriti ukrepe glede na pričakovanje, da bo v državi prišlo do prevladovanja koronavirusne različice omikron ter glede na nizko stopnjo precepljenosti in posledično pričakovano višjo obremenitev bolnišnic. Vlada je zato v sredo določila pravila glede karantene ter spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Odredila je omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga, glede na velikost prodajalne. Ob vhodu v trgovino pa mora biti objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne.

murska-sobota, ptc
Jure Zauneker
Ob vhodu v trgovino mora biti objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne.

Pričakovati je, da bo vlada na današnji seji sprejela tudi odločitev glede poteka silvestrovanj. Lahko bi se zgodilo, da bodo silvestrovanja na prostem odpovedana. Za to se zavzema strokovna skupina, je v sredo na Odmevih TV Slovenija povedala njena vodja Logarjeva. Kar zadeva silvestrovanja v lokalih, pa predvidevajo, da bodo morali imeti organizatorji silvestrovanja seznam gostov, ki bodo morali pred vstopom opraviti samotestiranje.

Za gostinstvo večje spremembe ukrepov niso predvidene, je ob obisku Koroške v torek povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Za 31. december bi se lahko zgodilo, da se bo pred praznovanjem treba testirati na okužbo z novim koronavirusom, praznovanja pa bi lahko potekala tudi po 22. uri, ko morajo gostinski obrati trenutno zaključiti z obratovanjem.

vlada ukrepi koronavirus