vestnik

Sindikat ministra Šebedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom direktorja Korošca

ABE, 4. 12. 2019
Nataša Juhnov
Bojan Korošec je direktor SBMS.
Aktualno

V luči dobljene tožbe odpuščene pravnice Splošne bolnišnice Murska Sobota je Sindikat zdravstva Slovenije ministra za zdravje Aleša Šebedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom uprave bolnišnice in sveta zavoda.

urgenca, rakičan, zdravila, medicina, sb murska sobota, bolnica, bolnišnica
Marina Vrbnjak
SBMS

Včeraj smo poročali, da je delovno sodišče nepravnomočno odločilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki jo je Splošna bolnišnica Murska Sobota (SBMS) 15. marca 2018 izdala uslužbenki pravno-kadrovske službe Tatjani Petek, nezakonita.

Direktor SBMS Bojan Korošec včeraj s sodbo, po kateri morajo Petkovo vzeti nazaj v službo in ji plačati vse obveznosti od 15. marca 2018 dalje, še ni bil seznanjen, še vedno pa čakamo tudi odgovore na vprašanja o sodbi, ki smo jih po elektronski pošti poslali tiskovni predstavnici SBMS Tjaši Korošec Horvat.

3a77d666c6426796c18eb53925c20438
Nataša Juhnov
Uprava SBMS: Daniel Grabar, Bojan Korošec, Metka Lipič Baligač in Marjan Maček.

Sodbo delovnega sodišča so pozdravili v Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC). Zapisali so, da jih »še posebej veseli dejstvo, da je sodišče v celoti pritrdilo tožbi, s čemer je vodstvu zavoda naloženo vračilo vseh nastalih stroškov ter ponovna zaposlitev naše članice«. V luči dobljene tožbe odpuščene pravnice je SPUKC ministra za zdravje Aleša Šebedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom uprave bolnišnice in sveta zavoda. Celotna izjava sindikata je v okviru.

»V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC pozdravljamo sodbo delovnega sodišča v primeru tožbe naše članice in sindikalne zaupnice Tatjane Petek zoper vodstvo Splošne  bolnišnice Murska Sobota zaradi nezakonite izredne odpovedi delovnega razmerja. Še posebej nas veseli dejstvo, da je sodišče v celoti pritrdilo tožbi, s čemer je vodstvu zavoda naloženo vračilo vseh nastalih stroškov ter ponovna zaposlitev naše članice. Vodstvo SB Murska Sobota je Tatjano Petek odpustilo pred dobrim letom in pol, ravno v času, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neizrabljen dopust, zaradi česar je bila kasneje tudi vložena kazenska ovadba zoper direktorja in nekatere njegove najožje sodelavce. V Sindikatu zdravstva Slovenije smo že tedaj opozarjali na nedopustno ravnanje vodstva bolnišnice, temu pa je 1. stopenjsko sodišče sedaj tudi pritrdilo. In čeprav sodba še ni pravnomočna, v Sindikatu javno pozivamo ministra za zdravje g. Aleša Šabedra, da odredi izredni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, vključno z delovanjem Sveta zavoda, ki kot organ nadzora nad vodstvom ves ta čas ni opravljal svoje naloge. Leto in pol gonje proti uslužbenki bolnišnice in hkrati sindikalni zaupnici predstavniki vlade v Svetu zavoda niso hoteli prisluhniti argumentom našega sindikata, da gre za neutemeljene obtožbe na podlagi nedokazanih in izmišljenih dejstev. Po drugi strani, pa se tem istim članom Sveta zavoda nikoli niso zdele sporne kazenske ovadbe zoper vodstvo zavoda, niti se niso z njimi seznanili ali celo zahtevali, da direktor ali njegovi sodelavci zanje prevzamejo odgovornost z odstopom z vodstvenih položajev bolnišnice. Ob tem v sindikatu dodatno opozarjamo na drastično poslabšanje delovnih razmer, ustrahovanje, mobigiranje in iztrošenost zdravstvenih delavcev in sodelavcev, za kar sta prav tako v prvi vrsti odgovorna vodstvo zavoda in (posredno) Svet zavoda kot njegov nadzorni organ.«

bolnica bojan-korošec tatjana-petek