vestnik

Sindikat ministru Počivalšku: Kdo se spreneveda?

Timotej Milanov, 25. 1. 2019
Andrej Petelinsek
Zdravko Počivalšek
Aktualno

Iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma (SGIT) so ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku poslali dopis, v katerem vodstvo sindikata opozarja na številna odprta vprašanja, povezana s prodajo Term Lendava.

“Ob vsakem poskusu prodaje dela državnega lastništva je prisotna velika zaskrbljenost pa tudi negotovost. V sprejeti strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma naj bi bile Terme Lendava ena od pomembnih strateških naložb države, sedaj pa smo vse bliže prodaji madžarskemu kupcu Comitatus. Iz medijev smo seznanjeni, da se Slovenski državni holding, ki upravlja z državnim premoženjem, ni posvetoval z vami, gospodarskim ministrom, ki prodaji Term Lendava nasprotujete iz treh razlogov: ker je termalni turizem ena od strategij slovenske turistične ponudbe, ker ni v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma in ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in prodajo na obmejnem območju,” pišejo in dodajajo, da vse tri razloge v SGIT v celoti podpirajo. Kot še zapišejo, se zaradi že doživetih slabih praks v prodajnih procesih družb v državni lasti v sindikatu sprašujejo, kaj jim prinaša novi lastnik. Pri tem izpostavljajo tudi prodajo Term Banovci.


a0af2a2029398cc91e52e3767be81a8f
Igor Napast
Terme Lendava

Terme bi kupilo elektro podjetje

“Upravičeno nas skrbi, da bo Terme Lendava odkupilo podjetje, ki morda nima prave vizije razvoja turizma v Lendavi. Podjetje se ne ukvarja s turizmom, saj gre za podjetje, nad katerim bdi madžarsko ministrstvo za nacionalni razvoj in se ukvarja s prodajo električne energije,” so še zapisali v dopisu, ki so ga poslali tudi vodstvu Save Turizma. V SGIT in sindikatu Save Turizma tako od ključnih odločevalcev zahtevajo, da ne dajo prednosti kupcem, ki ponujajo zgolj visoko ceno.
V torek je bilo tudi skupno posvetovanje med sindikatom, svetom delavcev in upravo Save Turizma glede izčlenitve in prenosa zaposlenih na novo družbo Terme Lendava, d.o.o. Na sestanku je bilo še povedano, da bo 28. januarja skupščina Save, na kateri se bo odločalo o izčlenitvi premoženja, ki se nanaša na lendavske terme, pri tem naj bi bilo odprto še tudi vprašanje podelitve koncesije za termalno vodo.
“Sindikat zahteva, da se odločitev o prodaji Term Lendava sprejme glede na sprejeti dokument Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2022. Pri tem naj se upošteva, da so Terme Lendava pomembna strateška naložba države. Želimo, da ne bi prišlo še do ene prodajne zgodbe, ki zaposlenim in občanom Lendave na dolgi rok ne bo prinesla ne razvoja in ne ohranitve delovnih mest,” v sindikatu zaključujejo svoj poziv ministru.
terme lendava Zdravko Počivalšek