vestnik

(ŠIRJENJE OKUŽB DIHAL) S hladnimi jutri tudi virusi

Majda Horvat, 14. 10. 2023
Jure Zauneker
Da se koronavirus spet širi, je že nekaj časa znano tudi ljudem, toda podatkov o številu okuženih uradno ne zbira nihče. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Koronavirus ni izginil, v soboški bolnišnici že zdravili nekaj bolnikov s covidno pljučnico.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je aprila letos covid-19 uvrstil med običajne nalezljive bolezni, zdaj pa ga je zaradi ponovnega širjenja okužb s koronavirusom znova uvrstil v ospredje svojega spremljanja, predvsem z namenom, da se na osnovi zbranih podatkov in informacij sprejmejo smiselni ukrepi za varovanje zdravja. 

Da se koronavirus spet širi, je že nekaj časa znano tudi ljudem, toda podatkov o številu okuženih uradno ne zbira nihče. Podatek, ki ga ima NIJZ, zato še zdaleč ne prikazuje dejanskega stanja, ampak zgolj pove, koliko ljudi ima uradno potrjeno okužbo s testiranjem. Natančne in povedne pa so številke o bolnikih s covidom-19, ki so bili sprejeti na zdravljenje v bolnišnice.

Po podatkih NIJZ so zadnji teden v septembru v 29 slovenskih bolnišnicah sprejeli na zdravljenje 219 bolnikov zaradi resnih akutnih okužb dihal, od teh so pri 22 potrdili okužbo s koronavirusom s testiranjem. Okužbo s koronavirusom so potrdili še pri 20 bolnikih, ki so bili sprejeti na zdravljenje zaradi drugih težav, okužbo pri njih so odkrili kmalu po sprejemu v bolnišnico ali pa so se okužili v bolnišnici. V opazovanem tednu so na ravni Slovenije štirje bolniki s covidom-19 umrli.



Resnih okužb malo 

Da število covidnih bolnikov v zadnjih desetih dneh narašča, ugotavljajo tudi v murskosoboški bolnišnici, zdravijo se predvsem na oddelkih za internistično dejavnost in za neakutno bolnišnično obravnavo. Pri večini gre za blag potek bolezni, zdravili pa so že tudi nekaj bolnikov s covidno pljučnico, ki zahteva zdravljenje s kisikom in z drugo potrebno terapijo. V bolnišnici poudarjajo, da je potek bolezni težji predvsem pri starejših bolnikih, ki imajo pridružene številne kronične bolezni. V regijski bolnišnici so v skrbi za varnost bolnikov začasno in predvidoma do 19. oktobra prepovedali obiske, že okužene bolnike pa nastanijo v istih sobah. Na vprašanje, ali se pripravljajo na možnost vnovične vzpostavitve covidnega oddelka, odgovarjajo, da bodo ukrepe prilagajali glede na širjenje okužb in stanje okuženih.

Povečano število respiratornih in covidnih okužb opažajo tudi v ambulantah družinske medicine pri vseh starostnih skupinah. »Večinoma gre za virusne okužbe. Bakterijskih in resnejših okužb, pljučnic pa je manj,« pove Simona Šilec, zdravnica specialistka družinske medicine in vodja splošnih ambulant v Zdravstvenem domu Ljutomer. Bolniki tožijo, da so utrujeni, jih bolijo mišice in grlo, da jih sili na kašelj in imajo povišano telesno temperaturo. Nekateri imajo zaradi tega kar precejšnje težave in potrebujejo počitek, zaposleni torej bolniški dopust. 

Nadenite si zaščitno masko 

V ambulantah splošne medicine testiranja na koronavirus več ne izvajajo, saj je zdravljenje enako ne glede na to, ali gre za respiratorni sincicijski virus, gripo ali covid-19. V vseh primerih gre za viruse, okužba se zdravi simptomatsko, če se pri bolniku pojavi še okužba z bakterijo, pa mu zdravnik predpiše antibiotik. »Mislim, da je to, kar ugotavljamo zdaj, šele začetek in da nas vrhunec respiratornih infektov še čaka,« pravi zdravnica.

Večina bolnikov z respiratorno okužbo, ki pridejo v ambulanto ljutomerskega zdravstvenega doma, osebju razloži, da so testiranje na koronavirus opravili doma, le redki s simptomi okužbe pa se ob tem spomnijo, da bi si ob prihodu v čakalnico nadeli zaščitno masko. Je pa ta še vedno zelo koristna in jo zdravstveno osebje priporoča vsem, ki prihajajo v ambulanto zaradi simptomov okužbe. Prav tako jim svetujejo, naj ne obiskujejo starejših in oslabelih, otrok in nosečnic ter se ne zadržujejo v prostoru, kjer je večje število ljudi.

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska

Samozaščito z uporabo mask priporočajo tudi ljudem, ki so krhkega zdravja in imajo kronične bolezni. To še posebej velja ob vstopu v prostore ambulant in lekarn, kamor prihajajo okužene osebe, pa tudi v trgovinah in drugih bolj obiskanih prostorih. »Uporaba maske in umivanje rok sta še vedno zelo učinkovita ukrepa za preprečevanje širjenja okužb. Bliža se nam tudi 15. oktober, svetovni dan umivanja rok, katerega moto je letos Čiste roke za vse. Njegovo sporočilo je, da s čistimi rokami varujemo sebe in druge, ki živijo v naši bližini, ter okolje,« še opomni Simona Šilec in hkrati spomni na priporočila in zaščitni namen cepljenja, tako proti gripi, covidu in pnevmokoku.



Začeli so cepiti 

V Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota so proti sezonski gripi in covidu-19 začeli cepiti prejšnji četrtek, oboje je brezplačno. Na voljo imajo posodobljeno cepivo za covid-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. V zalogi imajo tudi preostale vrste cepiv. Ambulanta za cepljenje pri njih deluje ob četrtkih in petkih. Bolniki se lahko cepijo tudi v zunanjih ambulantah in zdravstvenih postajah pri svojem izbranem osebnem zdravniku, kjer pa se morajo zaradi dostave cepiva prej prijaviti.

merska-sobota, ceplenje-covid---19
Jure Zauneker
Zdravstveno osebje poudarja zaščitni namen cepljenja, tako proti gripi, covidu-19 kot pnevmokoku.

V lendavskem zdravstvenem domu cepljenje proti gripi izvajajo od ponedeljka do petka med 12.30 in 14.15, bolniki se lahko cepijo pri izbranem osebnem zdravniku. Zaradi odsotnosti zdravnic v zdravstvenih postajah v Turnišču in Črenšovcih bodo tam cepljenje začeli teden dni pozneje. Cepljenje proti covidu-19 bo pri njih potekalo v cepilnem centru med 14.30 in 15.30 v prostorih referenčne ambulante. Če se bodo pacienti odločili za hkratno cepljenje proti gripi in covidu-19, lahko oboje opravijo pri osebnem zdravniku.

V ZD Gornja Radgona so prvo množično cepljenje proti gripi in covidu-19 izvedli minulo soboto, enako je bilo to organizirano še v petek, 13. oktobra, od 8. do 12. ure. Med tednom cepljenje proti gripi izvajajo v ambulantah osebnih zdravnikov, vendar morajo bolniki napovedati svoj obisk, cepljenje proti covidu-19 pa izvajajo vsak četrtek od 13. do 15. ure, za kar je prav tako potrebno predhodno naročilo.

V ZD Ljutomer bodo cepljenje proti gripi izvajali tri zaporedne torke v oktobru od 15. do 18. ure v cepilnem centru v pritličju stavbe, cepljenje proti koronavirusu pa je možno pri izbranem osebnem zdravniku.

virusi cepljenje zdravstveni-domovi pomurje gripa koronavirus