vestnik

(Škoda po majskem obilnem deževju) V Pomurju vsaj 750 prijav

Ines Baler, 7. 6. 2023
Jure Kljajić
V obdobju večdnevnega deževja sredi maja se je tako zvišala reka Mura, da se je znotraj poplavnih nasipov ponekod tudi razlila, dvignila se je tudi talna voda.
Aktualno

Prijave škode zavarovalnicam še potekajo, mi pa smo pri nekaterih od njih preverili, koliko škodnih zahtevkov so prejele z območja Pomurja.

V obdobju večdnevnega deževja sredi maja se je tako zvišala reka Mura, da se je znotraj poplavnih nasipov ponekod tudi razlila, dvignila se je tudi talna voda. Številni lastniki nepremičnin so pri tem utrpeli škodo. Zalite so imeli kleti ali pritlična stanovanja, uničeno ali poškodovano opremo. Nekateri, ki so škodo na imetju zavarovalnicam prijavili med prvimi, so že prejeli povratno informacijo o škodnem zahtevku. Zadovoljni niso vsi, nekateri so doživeli celo hladno prho. Ena od družin v Pomurju je iz kletnih prostorov stanovanjske hiše talno vodo črpala teden dni, v tem času je zaradi preobremenjenosti potopna črpalka prenehala delovati in je bilo treba kupiti novo. Na stenah so vidne sledi vlage, vsa lesena vrata so se napila vode in razcvetela, v prostorih se čuti vonj po vlagi, uničena je oprema, ki so jo tam shranjevali. Družina ima sklenjeno zavarovanje, a je ostala brez besed, ko ji je zavarovalnica povrnila le okoli dvesto evrov. To je le eden od primerov, ko povrnjen znesek ne bo kril dejanske škode.



Prijave škode zavarovalnicam še potekajo, mi pa smo pri nekaterih od njih preverili, koliko škodnih zahtevkov so prejele z območja Pomurja. Zanimalo nas je tudi, koliko sredstev bodo povrnile zavarovancem. V zavarovalnici Triglav so našteli od 250 do 300 škodnih zahtevkov iz severovzhodne Slovenije, največ škode zaradi dviga podtalnice je ravno v pomurski regiji. »Po doslej znanih podatkih je v večini primerov voda zalila kleti in druge poplavi izpostavljene dele objektov,« pravijo in dodajajo, da je bila večina škode že prijavljena. Cenilci v teh dneh še opravljajo oglede in cenitve škode na terenu, zaradi česar nam zavarovalnica natančne ocene skupne škode ni mogla dati. So pa navedli, da si prizadevajo primere obravnavati čim hitreje, v skladu z okoliščinami. V primeru škode na stanovanjskih in drugih pripadajočih objektih nevarnost poplave ali vdora meteorne vode njihovim zavarovancem krijeta paketa zavarovanja doma, ki vključujeta tudi škodo, nastalo zaradi talne vode, če je ta nastala zaradi poplavljanja zemljišča v neposredni bližini.

poplave-2023, bistrica-mura, poplavljen-rokav
Jure Kljajić
Številni lastniki nepremičnin so zaradi dviga talne vode utrpeli škodo.

Na terenu so v teh dneh še vedno tudi cenilci zavarovalnice Generali. »Na območju Pomurja smo do sedaj imeli približno 300 prijav škode in jih pričakujemo še več. Po trenutnih ocenah je bila povzročena škoda na premoženju ljudi na območju Pomurja v višini nekaj sto tisoč evrov, a so napovedi nehvaležne, saj prijave škode še prejemamo,« so odgovorili. Svojim zavarovancem svetujejo, naj v takih primerih najprej poskrbijo za osebno varnost in zaščitijo poškodovano premoženje, da se škoda ne veča, po možnosti to fotografirajo oziroma zabeležijo in jo šele nato prijavijo. »Prve škode so že v postopku izplačevanja, prioritetno obravnavamo primere, kjer gre za večjo škodo v smislu nezmožnosti bivanja in kjer obstaja nevarnost, da bi se škoda brez hitre sanacije še povečala,« so sporočili iz omenjene zavarovalnice. Povedali so še, da letos opažajo precej več prijav škode zaradi poplav in viharja kot v enakem obdobju lani, kljub temu da so bile majske poplave v severovzhodni Sloveniji prvi tovrsten dogodek poleg nekaj desetih primerov škode zaradi viharja na Gorenjskem. Dodali so, da pozivajo k zaščiti premoženja, saj se približuje obdobje, ko je možen večji pojav toče, saj je bila lani konec maja velika škoda na premoženju v severovzhodnem delu Slovenije.  



Škodo, ki je nastala zaradi dviga podtalnice v času obilnih padavin, krije tudi zavarovanje pri zavarovalnici Sava. »Kritje je upravičeno, če pride do dviga podtalnice, ki je posledica obilnih nenadnih padavin ali nenadnega taljenja večje količine snega,« so pojasnili za Vestnik. Na območju Pomurja obravnavajo po njihovih besedah zelo veliko prijav škode, zato so angažirali tudi cenilce iz drugih regij. Natančnega števila nimajo, pričakujejo pa, da bodo prijave prejemali še nekaj časa, saj voda povsod še ni odtekla in tudi zemljine še niso stabilne. »To lahko vodi tudi v še kakšno novonastalo škodo.« Zaznavajo predvsem škodo v kleteh in pritličnih delih zgradb, poškodovane pa so talne in stenske obloge ter namočeni estrihi. »Če so bili prostori opremljeni, je prav tako poškodovana oprema. Ogledi in cenitve škode že potekajo in ocenjujemo, da bodo potekali še vsaj do konca prihodnjega tedna.«   

Vprašanja smo poslali še zavarovalnici Grawe, kjer prav tako navajajo, da zaradi zadnjih prekomernih padavin in zaradi nastalih poplav ter plazov obravnavajo veliko škodnih primerov. »Če imajo naši zavarovanci sklenjeno ustrezno zavarovanje, nastalo škodo povrnemo. Treba je skleniti zavarovanje, ki krije nevarnost poplave.« Števila prijav za pomursko regijo nimajo, vseh prijav skupaj pa je okoli 200. 

popis-škode zavarovalnice