vestnik

Škof odgovarja beltinskemu župniku 

Adriana Gašpar, 31. 7. 2018
Nataša Juhnov
Murskosoboški škof Peter Štumpf se z nezadovoljnimi verniki srečuje na vseh koncih Pomurja. 
Aktualno

Potem ko smo objavili, da je murskosoboški škof Peter Štumpf izdal dekret o umiku beltinskega župnika Alojza Benkoviča iz župnije Beltinci, s čimer se Benkovič ni strinjal in je zato sprožil ustrezne postopke pred cerkvenim sodiščem, se je zdaj škof ponovno oglasil.  

V izjavi za javnost, ki jo je objavil na spletni strani škofije, murskosoboški škof Peter Štumpf sporoča, da se je za umik beltinskega župnika Alojza Benkoviča odločil, ker naj bi ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije. "Župnik je bil in je z vsem seznanjen in lahko moj vizitacijski zapisnik pokaže novinarjem. Vsak duhovnik pa se lahko na škofovo odločitev tudi pritoži. To omogoča cerkveno pravo. Tudi gospodu Benkoviču sem to možnost ponudil z dekretom," pojasnjuje Štumpf in Benkovič je njegovo ponudbo očitno sprejel, saj je pred cerkvenim sodiščem sprožil ustrezne postopke.


Zadnji od devetih

Kot smo že poročali, smo neuradno izvedeli, da je Benkovič zadnji iz skupinedevetih župnikov, ki so si prizadevali za ustanovitev murskosoboške škofije. Preostali so se morali umakniti sami ali so pa že bili umaknjeni.


84a73535382d5263aee8e25dc5924618
Nataša Juhnov
Murskosoboški škof Peter Štumpf se z nezadovoljnimi župljani srečuje na vseh koncih Pomurja.

Škof odgovarja, da "zvsakim duhovnikom, ki se je pripravljen pogovarjati, iščeva najboljšo rešitev »za blagor duš« (salus animarum). Trenutno sta dva naša duhovnika na študiju v Rimu. Eden je na prošnjo Slovenske škofovske konference postal kaplan v Slovenski vojski. Drugi je na prošnjo mariborskega nadškofa postal vzgojitelj v Domu Antona Martina Slomška v Mariboru. Na prošnjo argentinskih Slovencev sem enemu dovolil oditi za dušnega pastirja v Buenos Aires. Eden je izseljenski duhovnik v Stuttgartu. Še pred mojim prihodom v soboško škofijo je en duhovnik na lastno željo odšel v celovško škofijo, drugi pa je pozneje želel oditi v mariborsko nadškofijo. V zadnjem času je bil en duhovnik začasno umaknjen iz župnije; eden je zapustil duhovniški poklic; eden pa je v postopku vrnitve v duhovniški poklic. Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika," je še zapisal murskosoboški škof.
Več o premestitvah duhovnikov in postopku pred sodiščem najdete na spodnjih povezavah:
https://www.vestnik.si/beltinski-zupnik-sprozil-postopek-pred-sodiscem-6527483

S škofovim delom in odločitvami pa so nezadovoljni tudi župljani Tišine in Bakovec.
https://www.vestnik.si/zupljani-tisine-od-skofa-stumpfa-zahtevajo-pojasnila-6528908

murskosoboška škofija MURSKA SOBOTA peter štumpf alojz benkovič